Eleva din Cluj care a decedat după ce s-a înecat cu un jeleu putea fi salvată. Medic: "Românii mor fără a li se aplica la timp manevra salvatoare"

Eleva din Cluj care a decedat după ce s-a înecat cu un jeleu putea fi salvată. Medic: "Românii mor fără a li se aplica la timp manevra salvatoare"
| Foto: Facebook / Tudor Ciuhodaru

În cazul fetiței din Cluj care a decedat din cauză că s-a înecat cu un jeleu, manevrele de prim ajutor puteau să-i salveze viața, spune un cunoscut medic.

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru este de părere ca noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România, în special manevra Heimlich. Acesta face referire la cazul recent petrecut în Cluj, unde o fetiță de 14 ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală. Eleva putea fi salvată dacă i se aplica la timp și corect această manevră.

''Nu uitaţi de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Sunt 10 lucruri esenţiale. Toţi ar trebui să ştim să facem asta. O manevră simplă ar putea salva viaţa celui de lângă tine şi ţi-ar putea salva viaţa. O fetiţă de 14 de ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la şcoală. NU era singură şi nu e singura viaţă irosită. Românii mor fără a li se aplica la timp manevra salvatoare'', a scris pe rețelele de socializare medicul Tudor Ciuhodaru.

Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unei persoane care se sufocă prin aspirarea unui corp strain. Ieșeanul spune că această metodă, dar și altele, ar trebui învățate la școală de toți elevii.

"Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor, așa cum prevedea legea Ciuhodaru ce ar fi putut deja salva mii de vieţi. Altfel, lipsa educației pentru sănătate este frecvent letală", a adăugat medicul ieșean. 

10 lucruri esențiale de știut când o persoană de sufocă

  1. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni): o aspiraţie confirmată (de martori, anturaj); nu mai poate vorbi, tuşi şi respira; pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior îşi pierde conştienţa
  2. Rămâneţi calm, dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.
  3. Ridicaţi pacientul
  4. Plasaţi-vă în spatele acestuia
  5. Îmbrăţişaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern), peste care suprapuneţi cealaltă mână
  6. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul
  7. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale
  8. Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa
  9. Dacă victima îşi pierde conştienţa poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur. Începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezând cealaltă mână peste aceasta.
  10. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară, indiferent dacă manevra are sau nu succes.

''Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun'', a conchis Tudor Ciuhodaru.

El este de părere că, pentru a fi cu adevărat eficiente, noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învăţate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza