Harta șpăgii în spitale în luna septembrie. Cum mai stă Clujul cu "plicul"

Harta șpăgii în spitale în luna septembrie. Cum mai stă Clujul cu "plicul"

De câțiva ani Ministerul Sănătății a pus la punct un mecanism prin care se încercă să analizeze situația din spitalele românești, printre care și rata șpăgii din instituțiile sanitare.

Procentul celor care spun că au dat şpagă a crescut din martie şi până în august, de la 1.61% la 2,06%, susține Ministerul Sănătății. 

Datele sunt colectate şi puse pe platforma graphs.ro, fondată de clujeanul Dragoș Vana. Specialistul spune că în ultima luna (septembrie) procentul de șpagă la nivel național a scăzut puțin, la 1.78%

Harta șpăgii a fost realizată pe baza datelor colectate de Ministerul Sănătății prin „Mecanismul de feedback al pacienților”, instrumentul prin care sunt chestionați pacienții referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea sanitară. 

Chestionarul, primit pe telefon sau e-mail, nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.

Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.

Conform datelor centralizate de Harta Spăgilor, în luna septembrie cele mai mari procente sunt înregistrate în județele Teleorman cu 5.20%, de aproape 3 ori media natională (), Brăila (4.84%) și Caraș Severin (4.71%)

Clujul se află la polul opus, printre județele care avut cei mai puțini pacienți cu "plicul" - dacă în luna august, procentul celor care au afirmat că li s-ar fi pretins bani pentru a fi tratați de către medici sau asistente în spitalele clujene era 0,97% (24 de persoane), în luna septembrie, procentul a scăzut la 0,69% (16 persoane).

Printre județele cu scor mic se află și Bistrita (0.40%) și Salaj (0.56%), precum și judetul Tulcea, care apare cu 0%, dar care "are sub 100 de chestionare completate, deci e posibil sa nu fie extrem de relevant", spune Dragoș Varna.

Harta șpăgii în spitale în luna septembrie. Cum mai stă Clujul cu "plicul"

Comenteaza