Ai o boală contagioasă? Nu mai ești primit în tren! CFR: Ține de reglementările europene/ Ce spune Ministrul Transporturilor

Ai o boală contagioasă? Nu mai ești primit în tren! CFR: Ține de reglementările europene/ Ce spune Ministrul Transporturilor

Ministerul Transporturilor propune ca ”persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători” să nu mai poată călători cu trenul.

O prevedere similară este în vigoare în prezent, însă persoanele bolnave puteau călători dacă plăteau rezervarea întregului compartiment.

În nota de fundamentare a proiectului pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor se menționează: „interzicerea transportului bolnavilor contagioși cu trenul, având în vedere că aceștia se transportă cu ambulanțele”.

„Așadar, în tren și în stație, nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători”.

Articolul 9, alineatul 3 din OUG 7/2005 prevede:

“Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată

(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:

a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;

b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21;”

Acum regulamantul prevede că „În tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători, în afară de cazul când călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment”.

În proiect nu se precizează cine și cum anume stabilește dacă un pasager este un „pericol” la sănătatea celorlalți.

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în mass-media despre neacceptarea la transport a persoanelor bolnave care pun în pericol sănătatea celorlalți pasageri, CFR Călători face următoarele precizări:

  • NU CFR Călători oprește accesul la transportul cu trenul a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători.
  • CFR Călători, operatorul național feroviar de călători, NU a avut si NU are calitatea de inițiator de acte normative.
  • În prezent, CFR Călători aplică prevederile OG 7/2005 (pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România).
  • Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) la rubrica Transparenţă decizională este postat proiectul de act normativ ce privește modificarea și completarea mai multor acte normative din domeniul feroviar printre care și modificarea Art. 9 din  OG 7/2005.
  • Articolul 9, alineatul 3 din OG 7/2005 prevede: “Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată

(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:

a) persoanele care, prin comportare, perturbă ordinea publică, contravin normelor de conduită publică şi bunelor moravuri ori care produc vătămări materialului rulant aparţinând operatorului de transport feroviar sau care nu respectă prevederile prezentului regulament. Aceste persoane nu au dreptul nici la restituirea contravalorii călătoriei;

b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie, în condiţiile prevăzute la art. 21.

c) persoanele care insultă sau agresează agenţii operatorului de transport feroviar sau ai administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare aflaţi în timpul serviciului.”

Propunerea de modificare a articolului 9, alineatul 3, punctul b) din OG 7/2005 va avea următorul cuprins: „ (3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21.”

CFR: Proiectul ține cont de eglementările europene

CFR mai precizează că acest proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, ține cont de reglementările europene și este inițiat de către Direcția Transport Feroviar din MTI.

După aprobarea Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători și ceilalți cinci operatori privați feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora.

Grindeanu: "E o reglementare de bun simţ"

Întrebat miercuri despre modificarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că ”e o reglementare europeană. Este o reglementare pusă în dezbatere publică şi este foarte bine că se creează aceste debateri, până la urmă ăsta este rostul. Nu e un lucru inventat de CFR sau de minister. (...) Să ştiţi că mi se pare corect (...) E o reglementare de bun simţ. Dacă ai o boală super conagioasă poţi să o împrăşti la toată lumea”.

Comenteaza