Poliţia Română şi Ambasada SUA, în campania "Plecatul de acasă nu e o soluţie". Copiii, încurajaţi să ceară ajutor dacă se simt singuri şi neînţeleşi

Poliţia Română şi Ambasada SUA, în campania "Plecatul de acasă nu e o soluţie". Copiii, încurajaţi să ceară ajutor dacă se simt singuri şi neînţeleşi

Poliţia Română şi Asociaţia "Telefonul Copilului", cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americi, au lansat o campanie naţională de prevenire a dispariţiei voluntare în rândul minorilor, respectiv a intenţiei copiilor de a fugi de acasă din diverse motive.

"Începând din perioada pandemiei COVID-19, intenţia de a pleca în mod voluntar de acasă, precum şi decizia de a pleca de la domiciliu au cunoscut o creştere semnificativă în rândul copiilor, care au solicitat serviciile de consiliere oferite de psihologii Asociaţiei Telefonul Copilului, la 116111. Conform datelor organizaţiei noastre, în peste 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologică oferite, copiii au văzut fuga de acasă drept o soluţie pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificultăţilor în relaţia copil-părinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%)", a declarat, luni, Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei "Telefonul Copilului".

Conform Agerpres, proiectul lansat luni reprezintă un demers prin care copiii sunt încurajaţi să ceară ajutor în situaţiile în care se simt singuri şi neînţeleşi, înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile, a arătat ea.

"Cifrele pe care vi le-am oferit se referă la gânduri, intenţii de a pleca de acasă, care se pot transforma, desigur, chiar în plecatul de acasă (...) Un procentaj semnificativ din aceste cazuri a venit din partea fetelor - 83%. Ele sunt cele care ne-au contactat cel mai mult în această situaţie. Am avut şi cazuri concrete, în care Poliţia a intervenit şi, în doar o oră, copii au fost identificaţi. În majoritatea cazurilor vorbim de intenţii, care însă se pot materializa în decizii. Acest proiect îşi propune să preîntâmpine astfel de situaţii (...) Copiilor le poate fi mult mai rău în stradă. Dacă reuşim să îi oprim în a recurge la acest gest, proiectul va avea succes", a adăugat Cătălina Surcel.

Un ofiţer de poliţie a explicat că sunt situaţii de plecări voluntare de acasă în care sunt implicate adolescente, care au o relaţie sentimentală şi merg să trăiască alături de iubit, fără a-şi anunţa părinţii.

"De cele mai multe ori, în astfel de situaţii, copiii sunt identificaţi foarte repede. Se cunoaşte zona aproximativă în care se află. În funcţie de motivaţia de a părăsi domiciliul, desigur, copiii pot fi identificaţi şi în alte zone (...) În momentul de faţă, avem cazuri în lucru în care copiii nu au fost găsiţi. Aceste căutări nu se încheie niciodată (...). Este important să punem accent pe prevenirea momentului în care copilul ia decizia să plece. De asemenea, este esenţial dialogul adult-copil. Dacă copilul nu găseşte acasă informaţia de care are nevoie, există riscul să caute în altă parte şi astfel apare riscul ca minorul să plece. Noi ne dorim ca asta să nu se întâmple", a precizat ofiţerul.

Proiectul - cu sloganul "Plecatul de acasă nu e o soluţie" - are ca obiectiv principal creşterea nivelului de conştientizare cu privire la fenomenul dispariţiei voluntare a minorilor şi la efectele negative ale acestei forme de dispariţie.

De asemenea, se pune accent şi pe creşterea nivelului de informare al părinţilor şi reprezentanţilor legali asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea dispariţiei voluntare în rândul minorilor, oferindu-le acces la resursele de prevenire dezvoltate în cadrul proiectului, respectiv încurajarea raportării acestor cazuri şi solicitării serviciilor de consiliere psihologică, în orice etapă a situaţiilor de acest tip.

Organizatorii acestei campanii susţin că, în perioada 1 ianuarie - 19 mai, au fost căutaţi 3.277 de minori şi depistaţi 3.318, unele cazuri fiind sesizate anterior şi soluţionate în perioada de referinţă.

Numărul dispariţiilor de copii nu reprezintă numărul acestora, deoarece fiecare sesizare, privind acelaşi copil, este înregistrată ca o nouă dispariţie.

Astfel, la data de 19 mai 2023, se aflau în evidenţă 394 de minori dispăruţi, faţă de care Poliţia Română desfăşoară activităţi specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispariţie, unii dintre aceştia având multiple plecări voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.

Comenteaza