Reguli noi pentru saloanele de tatuaj: Nu mai au dreptul să tatueze minorii şi nici să le facă piercinguri

Reguli noi pentru saloanele de tatuaj: Nu mai au dreptul să tatueze minorii şi nici să le facă piercinguri

Saloanele specializate nu au dreptul să tatueze persoanele sub 18 ani, dar şi nici să le facă proceduri de piercing, decât în cazul în care respectivele proceduri se fac în zona urechii şi cu acordul părinţilor. 

”Este interzisă efectuarea procedurilor de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintelui/tutorelui. Este interzisă efectuarea procedurilor de tatuare cosmetică şi artistică a persoanelor cu vârsta sub 18 ani. Este interzisă efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, sunt prevederile articolului 15 din Normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală care fac parte integrantă din Ordinul nr. 1648/2024 semnat de Alexandru Rafila.

Acelaşi articol prevede că ”este interzisă efectuarea de implanturi dermale la nivelul organelor genitale”, iar articolul următor interzice „mutilarea genitală sub orice formă, precum şi orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”, documentul subliniind că ”nu este luat în considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane”.

Potrivit News.ro, Ordinul ministrului Sănătăţii stabileşte totodată reguli clare după care trebuie să funcţioneze saloanele de înfrumuseţare şi cele unde se fac tatuaje. Actul normativ stipulează paşii care trebuie urmaţi înainte, în cursul şi după unele dintre procedurile care se fac în astfel de saloane, materialele utilizate, dar şi categoriile de profesionişti care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri.

Actul normativ stabileşte că ”toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumuseţare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate şi doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaţionale”.

”În saloanele de înfrumuseţare sunt interzise efectuarea procedurilor estetice încadrate ca proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale”, mai prevede Ordinul de ministru.

Comenteaza