Șefa IȘJ Cluj strică afacerile cu vize de flotant pentru școli: "În foarte multe situații, școlile de cartier oferă condiții mult mai bune"
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Mar 2025, 16:45
- Social
- Ascultă știrea

La finalul acestei luni începe prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026.
Școlile din județ au afișat joi, 6 martie, numărul locurilor disponibile în clasele pregătitoare pentru anul școlar viitor, iar pe 31 martie începe prima etapă a înscrierilor (vezi aici calendarul).
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare toți copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv. Pentru cei care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2025, inclusiv, înscrierea se poate face doar în baza unei recomandări (dacă au frecventat grădinița), respectiv a unei evaluări (dacă nu au frecventat grădinița sau se întorc din străinătate). Evaluarea copiilor aflați în această situație se va face în perioada 10 – 27 martie 2025. Pentru copiii care au frecventat grădinița recomandarea este eliberată de către grădinița frecventată.
Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată.
Mulți părinți sunt, însă, tentați să își înscrie copiii la școlile de ”fițe” din centrul Clujului, și pentru asta apelează la "binevoitori" care locuiesc pe străzile arondate școlii vizate, și care acceptă să îi primească în spațiu. Așa a apărut "afacerea" flotant pentru școală, care a dus la situații în care la o adresă "locuiau" zeci de persoane...
Șefa IȘJ Cluj consideră că ”nu se justifică eforturile pe care părinții le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului”.
”În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții mult mai bune în ceea ce privește infrastructura școlară, datorită lucrărilor de modernizare sau reabilitare efectuate de primăria municipiului Cluj-Napoca, astfel încât nu se justifică eforturile pe care părinții le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor”, transmite inspectorul școlar general Marinela Marc.
Aceasta le recomandă părinților ”să consulte site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare cu privire la oferta educațională și la facilitățile oferite de către unitățile de învățământ, astfel încât să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii”.
Câte locuri sunt la pregătitoare în Cluj
În județul Cluj, pentru anul şcolar 2025-2026, sunt disponibile în total 6.022 de locuri, după cum urmează:
Învăţământ de stat - mediul urban
Sectia Română - 142,33 de clase, 3.121 locuri
Sectia Maghiară - 19,33 clase, 419 locuri
Sectia Germană - 3 clase, 66 de locuri (Colegiul Național "George Coșbuc" Cluj-Napoca)
Secţia Rromani - 1 clasă, 17 locuri (Școala Gimnazială "Traian Dârjan" Cluj-Napoca)
Învăţământ de stat mediul rural
Toate secţiile - 99,56 clase, 1.677 locuri (fără comuna Florești)
Comuna Florești - 10 clase, 220 locuri
Învăţământ particular
27,27 clase, 612 locuri
Învăţământ de stat special
Secții română și maghiară - 15,75 clase, 95 locuri