Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, un omagiu adus cunoaşterii

Regina Elisabeta a II-a şi circa 80.000 de spectatori prezenţi pe Stadionul Olimpic din Stratford au înfruntat frigul pentru a asista la un spectacol omagiu al ştiinţei şi al Secolului Luminilor. Departe de excentricitatea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din urmă cu o lună, spectacolul a celebrat reîntoarcerea la surse a mişcării paralimpice, născută în Anglia.
După ce un avion a luminat cerul deasupra stadionului, Stephen Hawking a apărut în scaunul său cu rotile, sub o lună uriaşă, cerând publicului, cu vocea sa reprodusă de calculator, să fie curios.
Plecând de la Big Bang, teoria care a explicat crearea Universului, o sferă incandescentă a coborât din cer pentru a se lovi de o umbrelă imensă şi a da naştere unui prim foc de artificii.
Apoi a început călătoria iniţiatică a eroinei ceremoniei, Mirnada, inspirată de personajul piesei Furtuna de William Shakespeare. Tânăra, în scaun cu rotile, a fost ghidată de Hawking, care a încurajat-o la descoperire şi la transcendenţă.
Deasupra unui ochi gigant, Miranda s-a trezit în mijlocul unei furtuni de idei, în timp ce formule matematice şi citate din Declaraţia universală a drepturilor omului au fost proiectate asupra tribunelor.
În timp ce ea mânca un măr în grădina lui Isaac Newton, publicul a fost invitat să o imite în faţa unei coregrafii ce dorea să sfideze legile gravitaţiei. Peste 60.000 de mere au fost distribuite la intrarea pe stadion.
Regina Elisabeta a II-a a deschis oficial Jocurile, la fel cum a făcut-o la JO, dar apariţia sa a fost mai conservatoare decât la ceremonia din 27 iulie, când a interpretat o scurtă scenă din filmul James Bond. Suverana, aplaudată la scenă deschisă, a fost însoţită de mai mulţi membri ai familiei regale, printre care prinţul William şi soţia sa Kate, dar a absentat prinţul consort Philip, în vârstă de 91 de ani, care se află în convalescenţă.
Depasându-se în scune cu rotile în culorile ţărilor lor sau în cârje, sportivii au participat la tradiţionala defilare a delegaţiilor, în aplauzele publicului. Ultima a fost echipa Mari Britanii, care a declanşat entuziasmul pe stadion, în acordurile melodiei "Heroes" a lui David Bowie şi sub o ploaie de confetti strălucitoare.
Momentul serii a fost reprezentat de Joe Townsend, un soldat rănit la picioare în Afganistan, care a adus flacăra pe stadion suspendat de cabluri.
Ceremonia, la care au participat peste 3.000 de figuranţi, printre care sute de copii şi de artişti cu dizabilităţi, s-a încheiat după aprinderea flăcării. O mulţime multicoloră a invadat centrul stadionului, înconjurând o reproduceree gigantică a sculpturii realizate de Marc Quinn ce o înfăţişează pe Alison Lapper însărcinată, o artistă britanică născută fără braţe, totul fiind acompaniat de melodia "I am what I am" interpretată de Beverley Knight şi de o ultimă salvă de focuri de artificii.
Jocurile Paralimpice se vor desfăşura până la data de 9 septembrie.