Ganea a reuşit imposibilul, dar îşi vede munca ruinată: „Nu mai există sportivitate în România”

Ganea a reuşit imposibilul, dar îşi vede munca ruinată: „Nu mai există sportivitate în România”
Unul dintre cei mai promiţători antrenori din România, Ionel Ganea, a răbufnit la adresa sistemului din Liga I, acuzând Federaţia că a anunţat că „U” nu a primit licenţa, deşi în acel moment mai erau patru meciuri de jucat.

Ionel Ganea a fost marele pariu al Universităţii în acest retur, iar reciproca se potriveşte la fel de bine. Ganea a pariat şi el pe „U" şi nu s-a înşelat. Omul privit cu scepticism de către suporteri şi cu un CV subţire ca antrenor până în acel moment a reuşit să obţină 18 puncte în meciurile jucate în 2013, 10 dintre ele fiind obţinute contra unor echipe precum Astra, Dinamo, Galaţi sau Vaslui. Luni, după 0-2 cu CSMS Iaşi, Ganea a atacat sistemul după care se guvernează fotbalul românesc, dar şi proasta „inspiraţie" a comisiei de disciplină de a anunţa verdictele cu aproape o lună rămasă din competiţie.

„La început nu veţi avea parte de sprijinul nostru!", a fost mesajul tranşant al unor fani veniţi la conferinţa de prezentare a lui Ionel Ganea ca antrenor al lui „U". Era luna februarie, iar Universitatea abia intrase în procedură de insolvenţă. Premisele erau extrem de subţiri: Ganea, fost mare internaţional, dar un antrenor fără experienţă, era adus pentru a lupta pentru un obiectiv aproape imposibil de atins - salvarea de la retrogadare. Cu o mare parte dintre vechii jucători plecaţi sau pe picior de plecare, noul tehnician a avut la dispoziţie două săptămâni pentru a aduna şi a antrena 20-24 de fotbalişti capabili să facă faţă nivelului Ligii I. Fără buget, Ganea s-a bazat pe oameni liberi de contract sau care nu mai jucaseră de o bună perioadă de vreme, Raţiu, Hidişan, Borza sau Dedu fiind exemple grăitoare. Contrar tuturor pronosticurilor, „gaşca nebună" a lui Ganea a devenit în scurt timp dintr-o „condamndată" o „revelaţie a Ligii I". „U" a reuşit să învingă la Giurgiu sau Galaţi, să fie egalată greu, pe final, de Dinamo (1-1) sau să învingă pe FC Vaslui. Asta, fără a pune la calcul victoriile vitale cu Chiajna sau Severin, plus punctele aduse de la Constanţa ori Braşov. Între-timp, Ganea a devenit un favorit al peluzei, fanii scandându-i numele în mai multe rânduri.
Cu 35 de puncte, „studenţii" sunt virtual-salvaţi de la retrogradare şi mai au nevoie de un punct pentru a-şi îndeplini ţelul şi din punct de vedere matematic. Totuşi, instanţele autohtone au decis ca „Şepcile roşii" să nu primească licenţa pentru Liga I, invocând, în principiu, lipsa planului de reorganizare aprobat de Tribunalul Comercial. Cum termenele sportive nu s-a corelat cu cele date de instanţă, clujenii s-au văzut în situaţia de a aştepta data de 22 mai pentru a primi avizul judecătorului sindic. În aceste condiţii, singura cale de salvare rămâne Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne care, în mod normal, ar trebui să ia act de aprobarea planului. Cu totate astea, verdictul comisiilor FRF le-a „îngheţat" picioarele fotbaliştilor clujeni, iar Ganea a răbufnit. Tehnicianul a acuzat graba cu care Federaţia a anunţat echipele nelicenţiate, în condiţiile în care din momentul anunţului mai erau programate încă patru etape din Liga I. „Decizia dată cu câteva etape înainte de finalul campionatului a afectat foarte mult jucătorii. Această competiţie nu mai poate fi numită o competiţie sportivă. E ca şi când cineva e condamnat la moarte şi peste 3 zile ştie că trebuie să moară. Aşa şi cu noi. Eu cred că decizia asta ne-a afectat foarte mult, pentru că tot ce a depins de noi am jucat pe teren şi am arătat că merităm să rămânem în prima ligă, dar in păcate soarta noastră a fost decisă. ceasta nu mai poate fi numită o competiţie sportivă cât timp te afli pe un loc de Liga I şi ştii că retrogradezi în Liga a II-a. Puteau s-o mai lungească un pic, să mai aştepte. Mai sunt 3 etape şi nu era normal să se anunţe acum. Pentru mine va fi foarte greu cu băieţii, va fi greu să-i motivez. Mai sunt 3 meciuri şi pentru noi ajunge un punct să ne salvăm de la retrogradare", a spus Ganea după meciul cu Iaşiul, lăsând de înţeles că nu are mari speranţe în întoarcerea deciziei la Lausanne.

Antrenorul „Şepcilor roşii" nu i-a rămas dator nici lui Gigi Becali, patronul Stelei făcând lobby pentru un campionat cu 14 echipe pentru a învinge Dinamo de patru ori pe an. „Să meargă în Elveţia, acolo sunt 12 sau 14 echipe, să facă hârtie la Comitetul Executiv să joace cu mioarele. Poate să-şi facă două echipe, Steaua 1 şi Steaua 2, şi să joace între ele. Nu e normal ce se întâmplă. La Cluj se fac investiţii de milioane de euro în infrastructură, alte echipe nu-şi găsesc unde să joace. Una e să vezi Damila Măciuca sau Corona Braşov şi alta e să vezi un derby „U" - CFR", a mai spus Ionel Ganea.

Pentru Ganea şi elevii săi mai urmează trei meciuri extrem de dificile, primul dintre ele fiind cu Rapid Bucureşti, programat luni, în „Giuleşti". Apoi vine duelul cu Petrolul Ploieşti, ultima partidă de pe Cluj Arena, urmând ca sezonul să se încheie cu derby-ul cu CFR Cluj, din Gruia. Peste toate va fi, cu siguranţă, fluierul final de la Lausanne care se va auzi, cel mai devreme, pe 31 mai.

 

Etichete
Comenteaza