Higgins și Doherty, spectacol de ținută, la Cluj. Scoțianul, aproape de un "147"

Higgins și Doherty, spectacol de ținută, la Cluj. Scoțianul, aproape de un
Sala Sporturilor Horia Demian a fost scena unui meci demonstrativ între doi legendari jucători de snooker care au împreună cinci titluri mondiale și 1.000 de break-uri de peste 100 de puncte în carierele lor profesioniste.

Scoțianul John Higgins și irlandezul Ken Doherty au deschis un an snooker-istic de excepție pentru Cluj, care va culmina în toamnă cu organizarea primului turneu de puncte găzduit vreodată de România, prima ediție a Campionatului European, în octombrie, la Sala Polivalentă.

Pe lângă meciul de gală, jucat după sistemul "primul la 5", formatul show-ului a cuprins și două frame-uri jucate de cei doi campioni cu câte un tânăr jucător român. Lorin Druță și Claudiu Ilea și-au câștigat acest drept săptămâna precedentă, într-un turneu de 16 poziții, desfășurat la Snooker Club Cluj.

2.000 de spectatori entuziaști au început să se teamă că seara va fi scurtă după ce Higgins a reușit să câștige primele trei jocuri. Frame-ul 3 a fost la un pas să consemneze un break maxim, de 147 de puncte, dar la începutul secvenței de bile colorate, scoțianul a lovit puțin prea încet bila galbenă și aceasta s-a oprit pe marginea buzunarului de colț. Doherty a revenit spectaculos, a egalat la 3, apoi la 4 și a împins meciul în joc decisiv, pe care și l-a adjudecat în urma unui break de peste 50 de puncte.

Pentru ambii jucători, vizita la Cluj a fost prima în România și s-au declarat încântați de primirea avută, de publicul cald și cunoscător și de faptul că au evenimentul a cuprins o întâlnire cu tineri jucători români. De altfel, sfatul lor pentru toți aspiranții la un loc în elita snooker-ului a fost acela de a se pregăti în Marea Britanie, alături de cei mai buni.

"Poți juca 3-4 ore pe zi într-un club. Vei face progrese, vei căpăta experiență, automatisme, dar nu va fi suficient ca să ajungi un jucător de top. Va trebui să mergi câteva luni în Marea Britanie, să te antrenezi și să joci cu cei mai buni, să greșești și să fii învins de ei, pentru ca mai apoi să înveți din greșelile tale. Cu cât o să joci mai mult, cu atât vei juca mai bine", a spus Doherty, la conferința de presă.

Doherty: "Ne vedem la European Open!"

Despre seara de snooker de la Cluj, irlandezul s-a exprimat și pe pagina sa de Facebook: "Le mulțumesc tuturor celor care au asistat la meciul demonstrativ de la Cluj-Napoca, ne-am bucurat enorm de primirea și ospitalitatea voastră. Am jucat într-o atmosferă grozavă. Îmi pare rău că John nu a făcut break-ul de 147, ar fi încununat o seară perfectă. Ne vedem la European Open", a scris acesta.

Vrăjitorul John & Vicleanul Ken

Supranumit "Vrăjitorul din Wishaw", scoțianul John Higgins este unul dintre cei mai cunoscuți jucători de snooker din lume, aflându-se pe locul secund în clasamentul celor mai prolifici câştigători de turnee pe puncte, cu 28 de succese, la egalitate cu legendarul Steve Davis. De asemenea, cu cele patru titluri mondiale din palmares, el se află doar în urma altor patru jucători ai istoriei în privinţa celor mai multe victorii la Campionatele Mondiale.

Primul titlu mondial l-a câștigat în 1998, chiar în compania bunului său prieten Ken Doherty, învingător în competiția supremă cu un an înainte. În clasamentul la zi al Snooker World Ranking, Higgins se situează pe locul 6, după Open-ul de la Gdynia (Polonia) de la finalul lunii februarie. De-a lungul carierei de 24 de ani, John Higgins a reușit 614 break-uri de peste 100 de puncte şi 7 break-uri maxime (147) în competiții oficiale.

Ken Doherty a fost primul jucător din istorie care a reuşit să câștige titlul mondial la snooker atât la amatori (1989), cât și la profesioniști (1997), performanță atinsă doar de campionul mondial en-titre, Stuart Bingham, anul trecut. În prezent, Ken Doherty este singurul jucător care a câștigat Campionatul Mondial la toate cele trei categorii: Under 21, Amatori și Profesioniști.

"The Crafty Ken" a jucat 17 finale în turneele pe puncte și a câştigat 6 titluri, învingând jucători precum Mark Williams, Stephen Hendry sau Paul Hunter. Jucătorul de 46 de ani a reușit de-a lungul carierei sale 328 de break-uri de peste 100 de puncte şi are în palmares un break maxim în competiții oficiale, realizat în 2012.

Comenteaza