Olanda – Spania, duel european pentru Cupa Mondială

Olanda – Spania, duel european pentru Cupa Mondială

 Turneul final din Africa de Sud va trage cortina mâine seară cu o finală exclusiv europeană între două dintre reprezentativele care nu au câştigat niciodată Campionatul Mondial, Olanda şi Spania. Dacă “Portocala mecanică” a ajuns de două ori în ultimul act al competiţiei, ibericii s-au calificat în premieră în finală. Azi, Uruguay şi Germania se vor întâlni în finala mică. Ambele jocuri sunt programate de la ora 21.30.

 

Ultima întâlnire disputată pe pământ african va aduce faţă în faţă două dintre echipele cu un parcurs diferit la Cupa Mondială, “Portocala mecanică” a lui Bert van Marwijk şi reprezentativa “La Roja”, campioană europeană în 2008. Olanda a defilat într-o grupă cu Japonia, Camerun şi Danemarca, trecând în “optimi” de Slovacia cu 2-1. în sferturile de finală, naţionala din Ţara Lalelelor a întors rezultatul în faţa multiplei campioane mondiale, învingând Brazilia, scor 2-1.

 

Olandezii au câştigat biletele pentru finala de la Johannesburg la capătul unui joc în care au oferit o nouă mostră de fotbal-spectacol, 3-2 în semifinala cu Uruguay. De cealaltă parte, Spania a păşit cu stângul la turneul final, 0-1 contra Elveţiei, dar a câştigat grupa H cu şase puncte. Ibericii au depăşit cu emoţii faza “optimilor” şi a “sferturilor”, trecând de Portugalia, respectiv Paraguay, cu 1-0. Jucătorul Barcelonei, Carles Puyol, a consfinţit calificarea Spaniei în ultimul act al competiţiei după ce a marcat unicul gol al partidei contra Germaniei.

 

Uruguay a încheiat fără înfrângere grupa, cu şapte puncte, iar în “optimi” a trecut de reprezentativa Coreei de Sud, 2-1. Până să rateze accederea în finala mare, sud-americanii au eliminat Ghana, 4-2 după penalty-uri. Adversara lor, Germania lui Joachim Löw, a învins la scor naţionala Albionului, 4-1 în “optimi”, şi a defilat contra Argentinei în faza următoare a compeţiei, 4-0, dar s-a resemnat doar cu participarea în finala mică a “Mondialului” african.

 

Comenteaza