4 tipuri de folii de protecție care țin zgârieturile departe de noul tău iPhone 16
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Iul 2025, 09:13
- Utile
- Ascultă știrea

Toată lumea și-a scăpat telefonul pe jos cel puțin o dată în viață. Aceste momente se întâmplă în bucătărie, în baie sau chiar pe stradă.
Când se întâmplă accidente, nu există o modalitate sigură de a preveni zgârieturile sau cioburile de sticlă. Iar când ai și un model nou de telefon, precum un iPhone 16, parcă impactul emoțional crește mai tare. Protecțiile de ecran pot ajuta, dar cum știi care este potrivită pentru tine?
Aici intervine articolul de astăzi. Iată tot ce trebuie să știi despre protecțiile de ecran pentru smartphone-uri.
Ai musai nevoie de o folie de ecran pentru telefonul tău?
Nu neapărat, dar experții în domeniu cred că merită. Zgârieturile se întâmplă și, în timp, pot crește și pot duce la crăpături care te pot tăia sau pot face dispozitivul dificil, dacă nu imposibil, de utilizat.
De altfel, dacă ești un utilizator înfocat de smartwatch-uri, ar trebui să îți protejezi și ceasul inteligent de zgârieturi și crăpături. Sigur nu ai vrea ca noul tău Apple Watch SE de pe emag să pățească nimic de acest fel.
O folie de ecran nu este invincibilă. Deteriorarea telefonului tău depinde de ceea ce se întâmplă cu el - înălțimea de la care cade, materialul pe care aterizează, obiectul care îl zgârie, chiar și umiditatea. Însă, indiferent dacă este fabricată din sticlă securizată sau din plastic de înaltă calitate, o folie de protecție pentru ecran poate preveni zgârieturile, loviturile și crăpăturile. Cumpără și o husă și vei avea liniște sufletească atunci când se întâmplă accidente cu noul tău iPhone 16, luat de la Emag.
Care sunt diferitele tipuri de folii de protecție pentru smartphone-uri?
Ele sunt patru:
1. Ceramică,
2. Plastic,
3. Lichidă și
4. Sticlă securizată.
Cu atât de multe tipuri de folii de protecție, e dificil să alegi. Te vom ghida printre opțiuni.
#1. Sticlă securizată
Foliile de protecție din sticlă securizată rezistă mai bine la căzături și zgârieturi decât cele din plastic. În plus, unele mărci oferă funcții suplimentare, inclusiv tehnologie antireflex și de confidențialitate. Principalul dezavantaj? Folia de protecție este mai groasă, așa că o vei observa pe ecran. Dar, cel mai probabil, dacă preferi modelele scumpe de telefoane, precum iPhone 16, vei merge pe această variantă.
#2. Poliuretan termoplastic (TPU)
Acest material va proteja ecranul de zgârieturi superficiale, în parte pentru că absoarbe loviturile și zgârieturile mai ușoare. Să presupunem că zgârii puțin suprafața ecranului. O folie de protecție TPU poate prezenta inițial o mică adâncitură, dar în timp, acea urmă va dispărea. Această folie de protecție poate acoperi, de asemenea, ecranul de la o margine la alta, dar poate adăuga o nuanță decolorată și nu este foarte netedă la atingere.
#3. Tereftalat de polietilenă (PET)
Protecțiile de ecran fabricate din plastic PET sunt ușoare, subțiri și au o senzație netedă, ceea ce înseamnă că abia le vei observa pe telefon, dar nu oferă o protecție excelentă. De asemenea, dacă telefonul are un ecran curbat, acestea nu vor acoperi de la o margine la alta. Protecțiile de ecran PET sunt ieftine, dar primești ceea ce plătești.
#4. Nano lichid
Aceste protecții de ecran pretind că protejează de zgârieturi și urme cu un simplu strat lichid. De obicei, fabricate din dioxid de siliciu, acestea creează o barieră protectoare și antibacteriană peste ecran, fără a adăuga un strat suplimentar. Deși funcționează pe orice dispozitiv (economisindu-ți timpul de a alege un model în funcție de măsurătorile telefonului), tehnologia nu oferă o protecție foarte mare. Și odată ce ai aplicat-o pe ecran, trebuie să aștepți să se elimine - nu o poți îndepărta pur și simplu, așa cum poți face cu alte protecții de ecran. Dacă deții un model de telefon scump, precum iPhone 16, e bine să eviți această variantă.
Care este cea mai bună protecție de ecran?
Asta depinde de bugetul tău, de dispozitiv, de toleranța la risc și de așteptările tale estetice. Pentru majoritatea oamenilor, o folie de protecție din sticlă securizată va fi cea mai bună alegere, deoarece oferă cel mai înalt nivel de prevenire a deteriorării și are o atingere netedă. Este mai scumpă decât celelalte opțiuni și probabil vei observa un aspect ușor modificat al ecranului telefonului tău, dar dacă obiectivul tău este controlul daunelor, alege o folie de protecție din sticlă securizată.
Dacă aspectul contează cel mai mult sau dacă ești în căutarea unei opțiuni de bază și ieftine pentru un telefon vechi, foliile de protecție din plastic (PET și TPU) sunt opțiuni mai elegante, deși, din nou, sunt mai puțin rezistente la zgârieturi.
Avantajul foliilor pentru telefoane este uriaș, pentru că doar cu un strat subțire, poți proteja ecranul dispozitivului tău de efectele șocurilor mecanice sau uzura zilnică. Poate că ai vrea să faci același lucru și pentru laptopul tău de pe emag, MacBook Pro. Pentru început, o husă de protecție este un pas bun pentru a-l feri de accidente nefericite.
https://www.emag.ro/smartwatch/brand/apple/filter/serie-f9987,apple-watch-se-v-12597829/c
https://www.emag.ro/telefoane-mobile/brand/apple/filter/model-f9396,iphone-16-v-13421498/c
https://www.emag.ro/laptopuri/brand/apple/c