Activitatea Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Cluj în perioada 01.01.2016 - 31.03.2016

Activitatea Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Cluj în perioada 01.01.2016 - 31.03.2016

Image and video hosting by TinyPic

În primul trimestru al anului 2016 Garda Națională Mediu - Comisariatul Județean Cluj, a efectuat un număr total de 263 inspecţii, dintre care 170 inspecții planificate, conform planului anual de controale şi 93 inspecţii neplanificate.

În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate:

- 31 controale efectuate în urma sesizărilor;
- 4 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior;
- 2 controale de identificare a unor obiective noi;
- 9 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu;
- 47 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean;

Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost:
- nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare;
- neîndeplinirea obligațiilor la Fondul pentru Mediu (nedepunrea declarațiilor de mediu sau depunerea incompletă a acestora);
- lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului;
- nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu;
- neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor sau înscrierea de date incorecte;
- depozitarea deșeurilor în locuri neautorizate;
- lipsa formularelor de transport deșeuri (formulare de expediție/transport deșeuri periculoase sau formulare de încarcare-descarcare deșeuri periculoase , după caz).

În urma acestor controale, au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale, din care 14 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 113.300 lei, și 9 avertismente.

Au fost sesizate organele de urmărire penală pentru savărșirea unor fapte de natură infracțională, respectiv activități în arii protejate, ce au determinat distrugerea habitatului pentru care a fost declarată aria protejată - Sit Natura 2000.

Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor.

O pondere importantă în activitatea de control neplanificată, desfăşurată în primul trimestrul al anului 2016 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor. Astfel, din cele 31 reclamaţii verificate 2 au vizat depăşiri ale nivelului de zgomot, 17 au vizat depozitări neconforme de deșeuri și gestiune deficitară a acestora, 12 au vizat aspecte privind calitatea apei și deversări de ape uzate menajere.

Măsurile care au fost impuse în urma controalelor au fost de:
- întocmire și depunere a documentației în vederea obținerii actelor de reglementare pentru activitățile desfășurate;
- gestionare corespunzatoare a deșeurilor, implementarea colectării selective etc.;
- îndeplinire a obligațiilor la fondul pentru mediu;
- respectare a condițiilor din actele de reglementare;
- întreținere corespunzatoare a rețelelor interne de preluare a apelor uzate/ pluviale/tehnologice, a spațiilor verzi;
- administrare corectă a formularelor de transport deșeuri (formulare de expediție/transport deșeuri periculoase sau formulare de încarcare-descarcare deșeuri periculoase, după caz).

Precizăm ca o situație deosebită, pentru județul Cluj, cu caracter permanent, o constituie manangementul deșeurilor, în special lipsa unei soluții practice de administrare a acestora. La nivelul județului Cluj, proiectul Consiliului Județean Cluj ,,Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în judetul Cluj" este departe de a fi finalizat, construcția noului depozit ecologic stagnând de mai bine de doi ani, iar ecologizarea , depozitul de deșeuri neconform clasa ,,B" de la Pata Rât stagnează.

Realizarea acestor proiecte se află în competența exclusivă a Județului Cluj prin Consiliului Județean Cluj.
Sub aspectul promovării și organizării de acţiuni adresate populaţiei, pentru cunoașterea și respectarea legislaţiei de mediu, Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Cluj a întreprins în ziua de 11.03.2016, cu ocazia Zilei Gărzii Naționale de Mediu, o acțiune de conștientizare, informare și educație ecologică, cu titlu ,,Micii Ecologiști", unde sau împărțit flyere cu teme de reciclare și protejarea mediului înconjurător, diplome de participare și au avut loc discuții cu preșcolarii Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Cluj Napoca, precum și cu studenții din cadrul Facultății de Ingineria Mediului din cadrul Universitații Babeș Bolyai Cluj-Napoca.

Image and video hosting by TinyPic

Comenteaza