”Frații Dunky”, doi fotografi renumiți ai Clujului

”Frații Dunky”, doi fotografi renumiți ai Clujului

Kálmán și Ferenc Dunky, mai exact. Pentru cei care nu-i știți, ei sunt doi fotografi renumiți ai Clujului, fiind consideraţi întemeietorii fotografiei de reportaj din Transilvania.

Ei au fixat în imagini numeroase evenimente deosebite din istoria Clujului, cum au fost, spre exemplu, spectacolele susținute de ansamblul de balet al Operei Vieneze, în 1888, vizita Împăratului Franz Joseph la Cluj, în 1895, sau dezvelirea statuii regelui Matia Corvinul, în 1902.

În anul 1886, frații Kálmán și Ferenc Dunky au deschis un cabinet fotografic în centrul oraşului Cluj, într-un imobil deţinut de contesa Ottilia Wass. În imaginea de mai jos o puteți vedea pe Baroana Elsa Bánffy, într-o fotografie a fraților Dunky din colecția MNIT.

Frații Dunky au participat cu lucrările lor la diverse expoziții din țară și din străinătate. Au fost remarcați mai cu seamă la Expoziția Industrială de la Dej, din 1887, unde au fost premiați cu Medalia de Argint, la Expoziția Generală de la Pécs, din 1888, unde au primit Medalia de Aur, la Expoziția Milenară de la Budapesta, din 1896, unde au obținut o Diplomă de Merit, sau la Expoziția Industrială de la Londra, din 1897, unde au câștigat Premiul cel Mare și Medalia de Aur.

În anul 1898, frații Kálmán și Ferenc Dunky au primit titlul de „fotografi ai Curții Regale”, calitate evidențiată și pe verso-ul fotografiilor executate în cabinetele lor. Despre alte personalități ale Clujului sau despre alte curiozități legate de acest oraș aflați din expoziția ”Istoriile Clujului”, de la etajul I al MNIT.

Etichete
Comenteaza