Nu cădea în capcană! Votul pentru Adeline ascunde cea mai perfidă înșelătorie online

Nu cădea în capcană! Votul pentru Adeline ascunde cea mai perfidă înșelătorie online
| Foto: ipj cluj

Poliția Română avertizează cu privire la o metodă nouă și sofisticată de înșelăciune cibernetică, care se răspândește rapid prin aplicațiile de mesagerie.

Un mesaj aparent inofensiv, ce invită utilizatorii să voteze într-un concurs online, ascunde o schemă periculoasă prin care infractorii preiau controlul asupra conturilor de mesagerie și induc în eroare persoane din lista de contacte a victimelor.

Escrocheria începe cu un mesaj formulat în limba română, care solicită ajutorul pentru „votarea” unei persoane, în acest caz „Adeline”, participantă la un concurs de dans cu premiu o bursă de studii. Mesajul conține un link malițios ce pare a fi legitim.

Odată accesat, utilizatorii sunt redirecționați către o pagină ce simulează interfața aplicației de mesagerie, fiind încurajați să introducă un cod PIN generat de aplicație. Acest cod, însă, permite infractorilor să conecteze contul victimei pe dispozitivele proprii, preluând controlul complet asupra acestuia.

După ce au acces la contul victimei, infractorii trimit mesaje prietenilor și familiei din lista de contacte, solicitând bani sub pretextul unor urgențe. Aceste mesaje sunt acompaniate de detalii despre conturi bancare controlate de autori, inducând un sentiment de încredere prin folosirea identității victimei.

Nu cădea în capcană! Votul pentru Adeline ascunde cea mai perfidă înșelătorie online

Nu cădea în capcană! Votul pentru Adeline ascunde cea mai perfidă înșelătorie onlineÎnșelătorie cu un concurs online. Sursă foto: Poliția Cluj

Poliția Română oferă o serie de sfaturi utile pentru a preveni astfel de incidente:

  • Nu accesați link-uri nesolicitate, indiferent de sursa aparentă.
  • Verificați autenticitatea mesajelor primite, apelând expeditorul prin alte mijloace.
  • Nu introduceți coduri PIN sau alte informații personale pe pagini necunoscute.
  • Activați autentificarea în doi pași pe toate conturile de mesagerie.
  • Educați-vă constant despre noile amenințări cibernetice și discutați despre acestea cu cei apropiați.

În cazul în care ați fost înșelați, sesizați imediat autoritățile și informați-i despre incident. O reacție rapidă poate reduce riscurile și limita pagubele.

Securitatea online este vitală! Fiți vigilenți și protejați-vă datele personale.

Comenteaza