Sfaturi utile care te vor ajuta să verifici o mașină second hand

Sfaturi utile care te vor ajuta să verifici o mașină second hand

Oamenii cumpără mașini second hand pentru că acestea au prețuri foarte mici comparativ cu mașinile noi.

Majoritatea mașinilor vândute în România sunt vechi și poluează mediul înconjurător. Multe dintre ele ascund surprize neplăcute spre dezamăgirea celor care le cumpără.

Principalele aspecte la care trebuie să fii atent la o mașină second hand
Fii atent la actele mașinii!

Înainte de toate, trebuie să ceri proprietarului actele mașinii și să verifici cu atenție datele. Nu folosi copii ale acestora, verifică actele în original. Toate actele trebuie să aibă numele proprietarului. Vezi dacă seria de la șasiu ce apare înscrisă pe elementele de caroserie este la fel cu seria trecută în actele mașinii. Ea apare în talonul mașinii sau în cartea de identitate auto.

Seria de la șasiu poate fi trecută în diferite locuri:

·         Sub capotă, în fața motorului

·         Pe interiorul parbrizului, pe partea șoferului

·         Pe interiorul tocului de la ușa șoferului

·         Pe interiorul aripii față, la anumite mărci de mașini mai vechi.

Trebuie să verifici certificatul de autenticitate sau cartea de identitate auto. Actele mașinii trebuie să aibă holograme RAR – Registrul Auto Român.

De asemenea, trebuie să verifici certificatul de înmatriculare, respectiv elementele de siguranță ale acestui talon.

Verifică adeverința care atestă plata timbrului de mediu, să aibă ștampila clară. Vânzătorul trebuie să aibă chitanța de plată de la Trezorerie, ordinul de plată sau altă dovadă a plății. Prețul mașinii este influențat de plata timbrului de mediu.

Verifică certificatul fiscal pentru a vedea dacă vânzătorul are sau nu datorii la bugetul local de taxe și impozite.

Poza noua 21.08.2018

Dacă mașina este cumpărată din străinătate verificarea actelor este mai complicată. Se verifică seria șasiu, numele proprietarului în acte, hologramele specifice de pe acte, dar și faptul că mașina a fost radiată de vânzător. Acest lucru trebuie să fie trecut în acte.

Istoricul mașinii

Pe site-ul CEDAM, Centrul de Informare, cu privire la istoricul accidentelor, se pot afla date despre mașina second hand pe care vrei să o cumperi (despre accidente și daune în ultimii 5 ani). Acest site cuprinde istoricul asigurării auto din anul 2008.

Acum o asigurare RCA ieftină se poate face online, se completează datele, se plătește cu cardul sau în rate și se primește polița oriunde în țară.

Mergi la un service auto pentru a verifica mașina

Întotdeauna înainte de a cumpăra mașina trebuie să mergi cu ea la un service auto unde mecanicul îi va face o revizie tehnică, o va verifica în cele mai mici detalii și în ceea ce privește gradul de uzură. Indicat este să mergi cu mașina la un mecanic auto cu experiență, în care ai încredere.

Verifică și testează mașina înainte de a o cumpăra!

Mașina trebuie verificată în cele mai mici detalii, apoi trebuie testată. Trebuie să faci un tur cu mașina pe șosea, chiar în condiții de trafic. Verifică modul cum se apasă pedalele (ambreiaj, frână, accelerație), cum merge schimbătorul de viteze, cum răspunde direcția, etc.

Alte aspecte importante privind cumpărarea de mașini noi sau second hand

Poza noua 21.08.2018

La persoanele private riscul ca o mașină să aibă un istoric rău este mai mare. Românii cumpără tot mai mult mașini second hand, chiar dacă unele nu arată în stare prea bună. Explicația este că românii sunt mai mult săraci decât bogați, și nu-și permit mașini noi. Ei consideră că e greu să scoată din buzunar o sumă mai mare de 10.000 de euro pentru o mașină nouă și atunci aleg să cumpere o mașină second hand.

Statisticile arată că românii cumpără mașini second hand din parcul auto din România și care au fost prima dată înmatriculate la noi în țară, deci nu-și iau neapărat mașini din străinătate. Multe dintre mașinile second hand (care au fost cândva cumpărate din România) sunt prost echipate, cele din străinătate au configurații mai atrăgătoare.

La dealerii auto profesioniști, pot exista garanții care acoperă parțial pagubele materiale, dar mașinile costă mai mult. Vânzările de mașini noi în România au scăzut în ultimii ani, însă în acest an piața autoturismelor noi a înregistrat o creștere de 33%. Pentru a preveni acest lucru dealerii vor să vină cu oferte la preț și servicii. Uneori garanțiile sunt atractive, mai ales la anumite mărci Hyundai, Kia, Opel. Și totuși, garanția nu se oferă oricum, ci doar în schimbul unor clauze și condiții care se semnează în contract și care trebuie citite cu atenție.

Comenteaza