Video 2020, anul investițiilor pe Aeroportul Cluj: o nouă cale de rulare şi echipamente de securitate

2020, anul investițiilor pe Aeroportul Cluj: o nouă cale de rulare şi echipamente de securitate

O nouă cale de rulare şi echipamente de securitate de ultimă generaţie sunt obiectivele principale de investiție ale Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj pentru 2020. Pe lista cu bătaie mai lungă se mai află prelungirea pistei pentru zboruri intercontinentale și un terminal nou pentru 7 milioane de călători pe an.

David Ciceo, directorul general al aeroportului clujean, a fost prezent în emisiunea "ZIUA live" (video la finalul articolului), unde a anunțat planurile pentru 2020, dar și pentru următorii ani.

Terminal nou de 25.000 mp pentru 7 milioane de călători/an

Aeroportul Cluj pregătește un studiu de fezabilitate pentru construirea unui nou terminal de aproximativ 25.000 de metri pătraţi. Este vorba de o investiţie de peste 10 milioane de euro, în condiţiile în care estimările arată că, cel târziu în 2035, numărul pasagerilor de pe aeroportul din Cluj va ajunge la 7 milioane.

"O să lansăm un studiu de fezabilitate pentru un nou terminal, care dorim să fie unul modern şi să ţină cont de tehnologie. Sperăm ca acesta să fie funcţional în 4-5 ani. De asemenea, dorim să îmbunătăţim experienţa pasagerului în ceea ce priveşte spaţiile comerciale. Suntem încă în analiză în ceea ce priveşte locul unde acesta va fi construit. Una dintre posibilităţi ar fi ca terminaul existent să rămână de prelucrare, iar pasagerii, după controlul de securitate, să intre într-un terminal elegant, cu tehnologie, cu spaţii comerciale elegante. Ne aşteptăm la o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 25.000 de metri pătraţi. Terminalul este estimat la 10 milioane de euro, în funcţie de suprafaţă şi dotări", a declarat David Ciceo, în emisiunea "ZIUA Live".

Cale de rulare nouă, 14 milioane de euro

Tot în 2020 va începe şi construirea unei noi căi de rulare, întrucât actuala cale de rulare este degradată, fiind de fapt fosta pistă de aterizare, pusă în funcţiune în 1968. Investiţia se ridică la 14 milioane de euro - 50% fonduri europene, 50% fonduri din bugetul aeroportului - şi ar putea fi gata până în primăvara anului 2021.

"Anul viitor vom începe calea de rulare nouă, actuala cale de rulare fiind fosta pistă, care este degradată. Autoritatea Aeronautică Civilă ne-a impus restricţii în ce priveşte aeronavele mai mari de 51 de tone, ne chinuim să o menţinem în exploatare, dar suntem în fază avansată să obţinem aproximativ 7 milioane de euro din fonduri europene, jumătate din costul acestei căi de rulare. Cealaltă sumă  provine din venituri proprii, investiţia este de aproximativ 14 milioane de euro, proiect tehnic plus execuţie. Considerăm că poate să fie gata în primăvara anului 2021", a afirmat David Ciceo.

Un pas înainte pentru zborul Cluj - New York

Continuarea devierii Someşului pentru prelungirea pistei de la 2.100 la 3.500 de metri este un alt obiectiv al conducerii aeroportului pentru anul care urmează, întrucât finalizarea acestui proiect ar permite introducerea zborurilor intercontinentale, precum Cluj - New York.

"Zborul Cluj-New York este un vis real, una din priorităţi fiind extinderea pistei la 3.500 de metri. Se continuă deviarea Someşului, care este deviat spre Cluj şi spre Apahida, şi a mai rămas partea din mijloc, această parte ne interesează cel mai mult. Odată cu finalizarea pistei vom inaugura şi zborul Cluj-New York. Ne va interesa foarte mult şi Asia. India, China şi alte ţări au o dezvoltare extraordinară în ceea ce priveşte aviaţia.

Sperăm ca Ministerul Apelor să aloce în bugetul anului 2020 sume corespunzătoare continuării acestei devieri, astfel încât să putem prelungi pista. Este un proiect major pentru Cluj, iar în cazul în care se finalizează în 2021, în cinci ani am putea avea o pistă de 3.500 de metri şi zbor la New York", a transmis directorul aeroportului.

Noile echipamente de securitate scad semnificativ timpul de procesare a pasagerilor

Un alt proiect care ar reduce timpul de aşteptare al pasagerilor la controlul bagajelor este achiziţionarea unor echipamente de securitate moderne, care nu vor mai necesita scoaterea din bagajul de mână a dispozitivelor electronice sau a lichidelor. Echipamentele vor fi achiziţionate în 2020, printr-un proiect cu 98% finanţare europeană (reprezentând 7 milioane de euro) şi cofinanţare de 2% din bugetul propriu al aeroportului.

"Suntem în fază avansată să obţinem aproximativ 7 milioane de euro pentru echipamente, pentru care este în desfăşurare o licitaţie. Controlul bagajelor de mână cu ajutorul noilor echipamente sperăm să fie implementat la sfârşitul anului 2020. Pasagerii nu vor mai trebui să scoată din bagaje lichidele şi laptopul, este o îmbunătăţire majoră. Asta înseamnă timpi mai scurţi de procesare, iar faptul că pot să intre cu lichide este o îmbunătăţire semnificativă din acest punct de vedere, nu mai sunt nevoiţi să cumpere apă din zonele restricţionate", a mai declarat David Ciceo.

Comenteaza