Update Aeroportul din Cluj, încă fără buget pe 2019! Ședința CA, blocată de sindicalişti. Au intervenit forțele de ordine

Aeroportul din Cluj, încă fără buget pe 2019! Ședința CA, blocată de sindicalişti. Au intervenit forțele de ordine
| Foto: Arhiva

Arobarea bugetului pentru 2019 a Aeroportului Internațional "Avram Iancu" Cluj a fost amânat pentru a doua oară, după ce sindicaliştii au blocat şedinţa Consiliului Administrativ al Regiei. Forţele de ordine au intervenit împotriva manifestanţilor.

UPDATE: Într-un comunicat remis presei, sindicatul aeroportului transmit că au organizat o acțiune spontană în cadrul conflictului de muncă, declanșat la data de 25 aprilie 2019, împotriva Consilului de Administrație al Aeroportului.

"Acțiunea s-a declanșat în cursul ședinței Consiliului de Administrație, care a avut loc luni, 13.05.2019, începând cu ora 12:00, ca urmare a refuzului categoric a membrilor Consiliului de Administrație: Domnul Daniel Persu, Domnul Valentin Grigoriu și Doamna Diana Rădulescu, de a iniția un dialog cu reprezentanții sindicatului, invocând că ei “nu sunt sclavii angajaților aeroportului”. Menționăm că acțiunea a fost pașnică, fără forțe de ordine implicate.

Considerăm că este absolut inacceptabil ca într-un stat de drept în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt recunoscute prin Constituția României, să fim tratați cu dispreț și indiferență de către aceste persoane. Facem precizarea că suntem profesioniști în aviația civilă, care am contribuit și contribuim zilnic la bunul mers al activității aeroportului și dorim dezvoltarea în continuare a locului nostru de muncă și nu distrugerea lui, ca urmare a unor interese obscure", se arată în documentul citat. 

Pentru susținerea dezvoltării aeroportului și în încercarea rezolvării conflictului de muncă, membrii sindicatului vor manifesta în zilele de 14 și 15 mai 2019, între orele 15:30-16:30, în Piața Unirii.

-----------------------------------------------------------------

"Întrunit luni, 13 mai 2019, în condițiile legii, Consiliul de Administrație al Aeroportului Cluj a fost împiedicat să își desfășoare activitatea din cauza multiplelor breșe de securitate în incinta aeroportului. Reprezentanții Sindicatului aeroportului au blocat ședința Consiliului de Administrație, membri consiliului fiind intimidați încă de la sosirea la sediul Regiei. Vociferările și comportamentul sindicaliștilor au degenerat până la momentul la care a fost solicitată intervenția forțelor de ordine, pentru protecția integrității fizice a membrilor Consiliului de Administratie. Aceste acțiuni inadmisibile s-au desfășurat cu aprobarea tacită a Directorului General al Aeroportului, care a refuzat propunerea membrilor Consiliului de a continua ședința în liniște, într-o altă locație", se arată într-o scrisoare deschisă a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Amintim că, în şedinţa CJ din aprilie trebuia să fie aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe 2019 al aeroportului, însă acesta nu a putut fi supus votului și a fost amânat, după ce membrii CA de la aeroport au lipsit de la ședința convocată pentru rectificarea proiectului de buget, unii invocând probleme medicale, în timp ce doi membri și-au dat demisia.

Sindicatul Independent al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj a pichetat, joi şi vineri (9 - 10 mai 2019 ), în faţa Prefecturii, faţă de "modul ilegal" în care Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre pe 28 februarie "privind unele măsuri referitoare la consiliul de administraţie provizoriu al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj RA".

De asemenea, în urmă cu două săptămâni, Sindicatul Independent al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj a anunţat că a transmis o serie de revendicări, atât Conducerii Aeroportului cât şi Consiliului de Administraţie al Aeroportului la care Consiliului de Administraţie nu a răspuns. Principalele revendicări au fost de majorare a salariilor, de acordare a voucherelor de vacanţă pentru anul 2019, predarea a 173 de locuri de parcare auto din incinta aeroportului, necesare angajaţilor, acceptarea dialogului membrilor Consiliului de Administraţie cu reprezentanţii sindicatului.

"Acum câteva zile, chiar reprezentanții Sindicatului aeroportului protestau în stradă pentru faptul că bugetul de venituri și cheltuieli al Aeroportului nu este aprobat. Sunt aceiași care astăzi au sabotat, cu bună știință, tocmai ședința în care aspecte legate de buget trebuiau să fie clarificate.

În ultimul an, în spațiul public, Sindicatul a fost folosit drept scut pentru conducerea Aeroportului, au fost lansate dezinformări grosolane cu complicitatea unei părți a presei, calomnii, intimidări directe. Însăși blocarea activității aeroportului a fost și este folosită ca formă de presiune și șantaj iar angajații Consiliului Județean Cluj au fost și sunt târâți în zeci de procese penale calomnioase.

Acum a  venit rândul membrilor Consiliului de Administraţie să fie linşaţi şi să se teamă pentru integritatea lor corporală. Aceasta este încă o dovadă a faptului că interesele conducerii executive a Aeroportului nu au nicio legătură cu dezvoltarea Regiei, cu zborurile sau cu investițiile viitoare. Singurul interes urmărit, cu obstinație, este acela de a rămâne la conducerea Regiei cu orice preț, inclusiv prin periclitarea siguranței aeroportuare, a pasagerilor și a funcționării economice a aeroportului.

Membrii Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj solicită public încetarea acestui conflict de natură a afecta însăşi funcţionarea aeroportului", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii de la Aeroportul Cluj fac miting în Unirii

Sindicatul aeroportului Cluj nu a găsit înţelegere la Prefectură şi anunţă noi proteste:

"Ca urmare a pichetării Prefecturii Județului Cluj de către membrii Sindicatului Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, în zilele de 9 și 10 mai, vă informăm că în urma dialogului cu domnul Prefect – Dr. Ing. Ioan Aurel Cherecheș nu s-a ajuns la soluționarea problemelor revedincate. Una dintre revendicările noastre a fost atacarea în contencios administrativ a Hotărârii de Consiliu Județean nr. 33/ 2019, prin care au fost numiți în mod ilegal membrii în Consiliul de Administrație al Aeroportului.

Prin urmare, având în vedere cele menționate anterior, membrii Sindicatului au decis continuarea acțiunilor de protest. Astfel, în zilele de 14-15 mai, va avea loc un miting în Piața Unirii, iar în zilele 20-24 mai, sindicaliștii vor picheta din nou Prefectura Județului Cluj.

Ne sunt profund străine motivele pentru care o autoritate a statului, care ar trebui să asigure garantarea aplicării legii, manifestă o atitudine de delăsare și ignorare față de această situație cu care se confruntă angajații Aeroportului din 28 februarie 2019. Avem totuși convingerea că în spiritul anului 1936 când Dr. Eugen Dunca, Prefectul de atunci al județului Cluj, a susținut prin acțiuni concrete înființarea Aeroportului Cluj care a devenit astăzi primul aeroport reginol al României, și Instituția Prefectului Cluj de acum domnul Prefect Dr. Ing. Ioan Aurel Cherecheș va continua seria acțiunilor predecesorului său", se arată într-un comunicat remis presei. 

CITEŞTE MAI MULT AICI:

Sindicaliştii de la aeroportul Cluj fac miting în Unirii

A doua demisie din Consiliul de Administrație de la Aeroport, într-o săptămână. Aprobarea bugetului, amânată

Comenteaza