News alert Foto Au început lucrările la Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj. Investiție de aproape 1 MILIARD de lei
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 28 Mar 2025, 12:50
- Administraţie
- Ascultă știrea

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dat, vineri, startul lucrărilor de construire a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, în cartierul Borhanci.
Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi construit în cartierul clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară. Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.
De importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
Tișe: „Acest proiect odată început nu va mai putea fi oprit”
„Este un proiect care ajunge astăzi la un moment important. Este un moment important pentru comunitatea clujeană, pentru sistemul medical din România, dar și pentru această zonă a Europei. Este un spital unic în România, în sistem monobloc. Este vorba de viitorul copiilor noștri și investim pentru ca în perspectivă toți copiii să beneficieze de servicii medicale performante. Clujul intră într-o altă paradigmă în ceea ce înseamnă sistemul medical. Spitalul va deservi întreaga regiunie. Când dorești ceva cu adevărat, nu trebuie să renunți niciodată. Am muncit câțiva ani la acest proiect. Rolul CJ este de a găsi finanțare pănă la capăt, astel că dacă va fi nevoie se va apela și la un credit bancar. Acest proiect odată început nu va mai putea fi oprit. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 48 de luni. De asemenea, există posibilitatea de a avea și o maternitate pe acest teren”, a declarat Alin Tișe.
Liderul CJ Cluj a mai spus că dacă Guvernul, Ministerul Sănătății, nu au unități care pot fi finanțate, au la Cluj două spitale, făcând referire și la Centrul de Transplant Multiorgan unde se caută finanțare pentru demararea lucrărilor.
DISTRIBUȚIA FUNCȚIUNILOR
Subsol -1: Parcare subterană – 621 LOCURI AUTOMOBILE și 376 LOCURI BICICLETE, Adăpost ALA, Radioterapie, Spații tehnice
Parter: Lobby principal, UPU, Imagistica, Bloc Alimentar, Depozite, Vestiare personal, Depozite deșeuri, Anatomie Patologică, Cercetare și educație/ studii clinice, Recuperare-Medicină fizică și balneologie copii, Unitate administrativă, Ambulatoriu Integrat;
Etaj 1: Unitate de transfuzie sanguină, Bloc operator, Biberonerie, Laborator analize medicale, Îngrijiri paliative, Neonatologie, Compartiment Arși, A.T.I, Nefrologie copii, Spitalizare de zi;
Etaj 2: Spații tehnice, Sterilizare, Gradina suspendată + Cafenea;
Etaj 3: ORL copii, Chirurgie pediatrică, Hematologie-oncologie copii;
Etaj 4: Genetică medicală, Gastroenterologie copii, Pneumologie copii, Boli infecțioase copii, Neurologie pediatrică;
Etaj 5: Cardiologie copii, Pediatrie (1, 2, 3, 4);
Etaj Tehnic: Spații tehnice, Acces Heliport;
Cine face lucrările
Amintim, conducerea forului administrativ județean a semnat joi, 13 martie, contractul privind lucrările de construire a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc.
Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, contractul a fost atribuit, la finalul procedurii legale de licitație, asocierii BOG'ART - CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE İNŞAAT ANONIM ŞIKRETI - UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT - DACORUM GRUP - D.Z. MEDICALE - TERRATEST GEOTEHNIC S.A., prin lider al asocierii BOG'ART S.R.L, valoarea acestuia fiind de 970.011.238,95 lei, fără TVA.