Banii furaţi de contabila ADRNV vor fi acoperiţi de Consiliul Judeţean

Banii furaţi de contabila ADRNV  vor fi acoperiţi de Consiliul Judeţean
După ce conturile ADRNV au fost devalizate, consiliile judeţene din Regiunea Nord-Vest
se văd nevoite să acopere prejudiciul, pentru a evita desfiinţarea acestei structuri.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, le-a pus în vedere colegilor săi din plen că, de vreme ce suma sustrasă de contabila Cosmina Druţă, de peste 2 milioane de euro din conturile Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), nu a fost recuperată, soluţia pentru salvarea ADRNV stă în bugetul administraţiilor judeţene.

Druţă a fost arestată la începutul lunii august, fiind acuzată că a devalizat conturile ADRNV cu 2,2 milioane de euro. Prejudiciul cauzat nu a fost încă recuperat, astfel că administraţiile judeţene din regiune se văd puse în situaţia de a acopri această sumă. „Am participat la întrunirea Consiliului Regional, unde a fost analizată situaţia în care se află ADRNV. Din păcate, frauda comisă de acea contabilă creează probleme mari ADRNV, motiv pentru care, cel mai probabil, consiliile judeţene vor fi puse în situaţia de a completa acea sumă de peste 2,2 milioane de euro. Având în vedere că banii nu au fost recuperaţi, nu prea există alte alternative, însă o decizie fermă se va lua miercuri, la următoarea şedinţă a Consiliului Regional", a spus Oleleu.

Responsabilitatea găsirii unei soluţii aparţine consiliilor judeţene, având în vedere că ele sunt asociate ale ADRNV. Această structură a fost creată în baza Legii nr. 151/1998, privind dezvoltarea regională. În calitate de administraţii publice locale, consiliile judeţene din regiune sunt asociate voluntar, conform prevederilor legale, chiar dacă această structură nu reprezintă o unitate administrativ teritorială cu personalitate juridică.

ADRNV este una din cele opt structuri similare de pe teritoriul României, incluzând şase judeţe: Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş. Procurorii au descoperit că actul de delapidare comis de Druţă a început încă din 2009, paguba ridicânduse la peste 2,2 milioane de euro. Aceasta a transferat banii din conturile ADRNV, unde era angajată în calitate de contabilă, la firma Vangher SRL, pe care aceasta o deţine împreună cu soţul ei, cercetat, la rândul său, de procurori, însă în stare de libertate. Vangher SRL administrează cafeneaua Tabu de pe str. Moţilor, iar spaţiul a fost cumpărat de Druţă din bani furaţi, acuză DNA. Din banii pe care i-a sustras, Druţă a cumpărat 35 de apartamente în Floreşti, pe care le-a vândut ulterior. În momentul în care a fost arestată, procurorii au mai găsit doar două apartamente nevândute de contabilă.

La şedinţa de judecată care a avut loc miercuri, Anca Iuga, una dintre avocatele Cosminei Druţă, a spus că inculpata doreşte recuperarea prejudiciului cauzat şi că doreşte să facă o tranzacţie cu ADRNV în acest sens. Avocata a depus la dosar un extract de Carte Funciară privind locuinţele inculpatei, astfel încât ADRNV să poată dispune de acele bunuri pentru stingerea datoriei. În plus, Druţă a arătat că mai are 2 kg de aur, 23 de apartamente, 23 de locuri de parcare şi un autoturism marca Audi. Aceasta a arătat că pentru 11 apartamente trebuie să se mai achite rate lunare la bancă. Avocata fostei contabile a cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea, motivând că, dacă ar fi în stare de libertate, femeia ar putea să ajute mai uşor la recuperarea prejudiciului.

Comenteaza