Boc: Clujul e un oraş care acum e pe picioarele lui

Boc: Clujul e un oraş care acum e pe picioarele lui
Candidatul PDL la Primăria Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc este de părere că principalele finanţări pentru viitoarele proiecte ale Clujului vor veni din fonduri europene.

Emil Boc, candidatul PDL la Primăria Cluj-Napoca, susţine că teza conform căreia un primar de altă culoare politică faţă de puterea centrală de la Bucureşti ar putea avea dificultăţi de accesare a unor fonduri nu mai este actuală, în contextul în care există fondurile europene care pot fi accesate pentru proiecte. Cluj-Napoca este lider la accesarea fondurilor, susţine fostul premier.

"Clujul a devenit un oraş independent, care nu mai depinde de Bucureşti. Banii necesari clujenilor vor veni prin proiecte europene. Ca prim-ministru, am avut zeci de întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, cu comisarul român, cu alţi responsabili cu atragerea fondurilor. Ştiu şi pot să aduc bani europeni la Cluj. Proiectele din strategia municipiului sunt de mult pregătite şi vor fi finanţate", a afirmat Emil Boc.

Fostul premier a declarat că municipiul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai performante oraşe la capitolul atragerii de fonduri europene. "Cluj-Napoca este printre cele mai performante oraşe din România în atragerea de fonduri europene. Până în mai 2011 Cluj-Napoca a atras efectiv 57 de milioane de euro şi a depus proiecte pentru alte 33 de milioane de euro, aceste proiecte fiind în curs de evaluare. Principalele proiecte de dezvoltare ale oraşului beneficiază, ca pol de creştere în cadrul politicii europene de coeziune, de o alocare de 82 de milioane de euro nerambursabili pentru nevoile clujenilor în sănătate, educaţie, protecţie socială, proiecte de mediu şi atâtea altele de care avem nevoie", a declarat Emil Boc, primar al municipiului înainte de a prelua funcţia de premier al României.

În perioada în care a fost şeful executivului de la Bucureşti, Clujul a beneficiat de fonduri care, însumate, depăşesc de cinci ori bugetul municipiului, susţine fostul premier. "Bugetul Clujului este de aproximativ 225 de milioane de euro. În aceşti ani cât am fost premier, a venit aici echivalentul a cinci bugete ale Clujului. Numai dacă vorbim de Autostrada Transilvania, care e aproape un miliard de euro, de centurile ocolitoare (nu numai Vâlcele - Apahida, dar şi prelungirea Bulevardului Muncii), dacă mai adăugăm cele 82 de milioane de euro de la fondurile europene, unde capul de afiş este linia de tramvai, sau cele 14 milioane de euro sprijin la construirea stadionului, avem un miliard o sută de euro, care înseamnă de cinci ori bugetul Clujului", a explicat Boc.

Fostul premier a precizat că printre principalele preocupări se regăseşte asigurarea unui înalt nivel de calitate a vieţii la Cluj şi sprijinirea investitorilor străini şi autohtoni să creeze locuri de muncă în continuare. "Vreau să le oferim clujenilor un nivel ridicat de calitate a vieţii. E datoria mea să le ofer clujenilor un oraş în care să le placă să trăiască. Investitorii, străini sau clujeni, trebuie aici să aibă deschise toate oportunităţile. La Cluj au venit investitori mari, cu care ne putem mândri, dar vreau să facem mai mult pentru firmele din Cluj, mici sau mari, să le oferim sprijinul care să le încurajeze, să le meargă bine şi să creeze locuri de muncă în continuare", este de părere candidatul PDL .

"Vestul spre care tindea toată lumea a devenit acum o părticică din Cluj"

Dezvoltarea municipiului este recunoscută de cei care au plecat de aici de multă vreme. Astfel, pentru Marcel Heroiu, clujeanul care lucrează acum la Banca Mondială, evenimentele culturale şi investiţiile în infrastructură sunt cele care au schimbat faţa Clujului. "Vestul spre care tindea toată lumea a devenit acum o părticică din Cluj. Şi mentalitatea oamenilor s-a schimbat. Profesional, îmi place fantastic de mult cum s-a dezvoltat Clujul", a spus Marcel Heroiu la o conferinţă TEDx la Cluj.

(D.P.)

 

 

Etichete
Comenteaza