Boc îi îndeamnă pe clujeni să renunțe la mașini și să folosească transportul în comun: "Vrei o viață în care să n-ajungi la spital în urma poluării?"

Boc îi îndeamnă pe clujeni să renunțe la mașini și să folosească transportul în comun: "Vrei o viață în care să n-ajungi la spital în urma poluării?"

Primarul Emil Boc spune că orașul are acum de 5 ori mai multe mașini decât în urmă cu nici trei decenii, iar dacă clujenii își doresc o viață fără poluare și ambuteiaje, soluția ar fi să folosească mai mult transportul în comun.

Edilul Clujului a spus la Ziua Live că "dacă construiești un oraș pentru oameni", trebuie să le oferi mai mult spațiu acestora, nu mașinilor și a amintit că aceasta este direcția spre care se îndreaptă Cluj-Napoca.

"Orașele, prin conducerea lor, trebuie să lase oamenii să fie liberi, pentru că aceasta este o opțiune pe care și-au câștigat-o chiar cu prețul sângelui, dar trebuie să prioritizezi niște modalități de transport. Și atunci, ce faci? Poți să faci varianta asta - să faci congestie,să atragi cât mai multe mașini, cât mai multe poluare, cât mai mult trafic prin politica pe care o promovezi, sau poți să dai o direcție așa, cum au dat-o și cei din Europa. Și când ne uităm la cei din Europa, vedem că trăiesc mai mult, că au un trai de calitate, că au salarii mai mari, că se bucură mai bine de viață, că mergem și ne bucurăm în orașele lor de spații unde poți să te plimbi, unde poți să bei o cafea, să ai
spații pietonale, oamenii se întâlnească, se aibă manifestări publice. Și ei au creat aceste spații luând de la mașini și oferind cetățenilor. Și atunci este invers. Dacă construiești un oraș pentru oameni și cu locuri publice, vei avea locuri publice mai multe și mai mulți oameni în locuri publice care se vor simți bine. Asta e direcția pe care am început-o și noi la Cluj. Suntem primul în oraș din România care are o asemenea direcție. Amintiți-vă că pe transport public am fost primii care am adus autobuze electrice în această țară la Cluj în 2018. (...) Nu voi renunța la această linie care este în strategia orașului, pentru că n-am pus-o eu personal. Au pus-o oamenii care au lucrat la strategia orașului și Europa îți dă bani doar dacă mergi pe această linie în care să faci mai puțină poluare și să ai mai puțină congestie în orașul", a declarat Emil Boc, marți, la Ziua Live.

Primarul a subliniat că acum Cluj-Napoca a ajuns să aibă de 5 ori multe mașini decât înainte de 1989, fapt care a adus după sine pe lângă aglomerație, și poluare, iar soluția la cele două probleme este utilizarea transportului în comun pentru deplasările în oraș. 

"Ne bucurăm că avem un nivel de trai mai bun. Ne-a dus și posibilitatea să avem mai multe mașini și de la 50.000 de mașini câte aveam în anul 1989 în Cluj, acum avem 280.000, 25 ori mai multe mașini pe același spațiu (...) Ce fel de viață dorești să ai în Cluj? Ce fel de viață dorești să ai tu în orașul tău? Vrei să ai o viață în care să nu ajungi la spital în urma poluării? Vrei să ai o viață în care să ajungi mult mai repede decât cu mașina dintr-o parte a ta orașului? Vrei să ai mijloace alternative la mașină pusă la dispoziție? Și dacă toate astea le dorești, atunci, evident, trebuie să susții această politică despre care am vorbit", a adăugat Boc.

 

Comenteaza