Centrul Cultural Transilvania va fi finalizat în 2025
- Scris de Anca Mureşan
- 25 Apr 2024, 10:30
- Administraţie
- Ascultă știrea
Lucrările pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania, situat pe B-dul 21 Decembrie 1989, pe locul fostei cazarme militare, sunt în toi.
''Lucrările la Garnizoană sunt în toi! Municipalitatea pregătește deschiderea anul viitor a 2500 mp de spații culturale destinate comunității profesionale din sectoarele culturale și creative din Cluj. La planificarea spațiilor am lucrat împreună cu membrii noștri și cu municipalitatea și tot împreună cu ei vom lucra în acest an la elaborarea unui regulament de folosire a Garnizoanei'', transmit cei de la Centrul Cultural Clujean.
Valoarea totală aprobată a proiectului este de 38,8 milioane de lei, inclusiv TVA. Primărie dorește să obțină 8 milioane de euro finanțare prin intermediul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, iar contribuția municipiului să fie de doar 1 milion de euro.
La începutul anului 2023, administrația locală a semnat contractul de execuție pentru lucrări cu Asocierea SC Euras SRL și SC Addconcept SRL, având ca obiect execuția lucrărilor pentru proiectul „Restaurare, revitalizare și valorificarea monumentului istoric de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 din Cluj-Napoca – pavilionul B, în vederea realizării unui centru cultural”.
Ce prevede proiectul de restaurare
Amplasamentul vizat de investiție este situat în județul Cluj, în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, pe Bdul 21 Decembrie 1989 nr. 106, fiind în proprietatea municipiului, cu acces pe latura nordică de pe Bdul 21 Decembrie 1989. Frontul la stradă este de 127 m.
Clădirea C2 – cea care este obiectul proiectului de reabilitare, este clasată ca monument istoric: CJ-II-m-B-07268 – Cazarma, Pavilion B, fapt pentru care, conform aviz CZMI nr.197/17.06.2010 nu se va demola.
Clădirea studiată are o formă dreptunghiulară, cu o structură pe pereți portanți, iar regimul de înălțime este de Sp+P, și un pod mansardabil. „Clădirea este în stare avansată de degradare”, se arată în proiectul de hotărâre.
Este propusă reabilitarea, restaurarea și extinderea (mansardarea), precum și dotarea imobilului în scopul amenajării unui centru cultural.
Astfel, sunt propuse consolidări culturale, reabilitarea și restaurarea spațiilor interioare și a fațadelor, amenajarea subsolului, a parterului și a mansardei pentru expoziții, evenimente culturale și spații conexe.
Centru European de Artă Contemporană
Amintim că, în 2019, Centrul Cultural Clujean, asociație care continuă implementarea proiectului din dosarul de candidatură orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană, dorea transformarea Cazarmei militară de pe Bulevardul 21 Decembrie în centru cultural. Investiția se ridica la 6 milioane de euro.
Inițial, clădirea monument urma să fie transformată în Centru European de Artă Contemporană (ECCA), proiectul fanion al Clujului din dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Anunțul a fost făcut de CCC în toamna lui 2017. Mai menționăm că, în dosarul de candidatură, pentru realizarea ECCA era preconizat un buget de 12 milioane de euro, fonduri europene şi finanţare locală.
ECCA ar fi trebuit să fie primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate. Urma să fie inaugurat în 2020 sub forma unei instituții-pionier finanțată în mare parte din bani publici și cu o conducere asigurată printr-un parteneriat între operatorii locali relevanți. Proiectul nu a primit însă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor.
Sediul Filarmonicii
Pe terenul din spatele fostei cazărmi, bate pasul pe loc, de ani de zile, şi proiectul pentru sediul Filarmonicii. Ca să obțină banii necesari investiției (40-50 milioane de euro), concesionează un teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasa A. Licitațiile au fost însă anulate pe bandă rulantă.
"Suntem la a patra încercare, nu s-a prezentat nimeni. Rog să vă reuniți, cei cu expertiză economică, să vedem de ce nu este nimeni interesat de această bucată de teren din centrul orașului", a declarat edilul Emil Boc, la începutul ședinței de Consiliu Local din 26 aprilie 2022.
Până la realizarea sediului, pe terenul de pe Bd. 21 Decembrie funcţionează, din 2016, o parcare cu 299 de locuri. Parcările se află în zona tarifară II. Recent, aici au fost montate praguri de sol pentru a împiedica desfășurarea "liniuțelor". De asemenea, municipalitatea cere implicarea poliției locale și rutiere pentru a descuraja astfel de fenomene.