Cu cât ne împrumutăm pentru drumurile Clujului

Cu cât ne împrumutăm pentru drumurile Clujului
Consiliul Judeţean vrea să împrumute peste 30 de milioane de euro pentru a cofinanţa proiectele europene pe care le derulează. În acest fel bugetul s-ar degreva de suma respectivă şi banii vor putea fi utilizaţi pentru modernizarea drumurilor judeţene.

Creditul pentru cofinanţarea proiectelor europene nu majorează gradul de îndatorare a unei autorităţi publice, aşa că preşedintele Horea Uioreanu vrea să-l folosească ca facilitate pentru ca judeţul să aibă bani pentru proiectele de investiţii. Pentru accesarea creditului are nevoie de votul plenului pe care îl cere la şedinţa ordinară de astăzi.

Administraţia judeţeană are în derulare şase proiecte europene în valoare de totală de peste 700 de milioane lei. Cofinanţarea acestora depăşeşte suma de 134 de milioane lei (peste 30 de milioane de euro), bani pe care judeţul trebuie să-i asigure din bugetul propriu.
Vorbim de sistemul integrat de management al deşeurilor, de extinderea parcului industrial Tetarom I, de crearea parcului Tetarom IV în comuna Feleacu, de modernizare a drumului Răchiţele-Prislop-Ic Ponor, modernizare a staţiilor de epurare din Cluj şi Sălaj dar şi de studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj. „Am găsit o facilitate care se acordă autorităţilor publice care au proiecte europene. Ele pot lua credit pentru a asigura finanţarea egal cu suma care revine pentru cofinanţarea acestor proiecte, iar acesta nu creşte gradul de îndatorare a judeţului, fiind vorba despre proiecte nerambursabile. Aşa că vrem să accesăm şi noi un astfel de credit, ca să degrevăm bugetul judeţului de cofinanţarea proiectelor europene şi suma respectivă să o putem folosi pentru drumurile judeţene", a declarat preşedintele Horea Uioreanu.


Preşedintele judeţului spune că prioritare pentru el, în următorii doi ani şi jumătate, este modernizarea drumurilor judeţene. „Pista am făcut-o, staţiile de epurare le-am făcut. Depozitul de deşeuri este în lucru. Ne vom concertra prioritar pe drumurile judeţene. Aceşti bani pe care i-am fi dat pe cofinanţări ne vor ajuta. Mai avem şi posibilitatea să luăm bani europeni pentru drumuri sau avem şi alte resurse la dispoziţie. Deocamdată n-am făcut planul pentru 2014 la capitolul drumuri judeţene, dar vom vedea exact câţi kilometri vom putea moderniza", a mai spus Uioreanu.

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi, consilierii judeţeni vor dezbate propunerea preşedintelui Uioreanu: contractarea unui credit de peste 30 de milioane de euro, pe 10 ani, pentru cofinanţarea proiectelor europene. „Pentru contractarea creditului, după ce plenul CJ îşi va da acceptul, vom face licitaţie. Cel mai probabil anul următor. În funcţie de ofertele pe care le vom primi de la bănci, perioada de rambursare poate fi şi mai mică de 10 ani. Nu ştiu dacă se va lua în discuţie şi o perioadă de graţie la rambursare. Trebuie pregătit caietul de sarcini. Oricum, este un avantaj pentru noi acest credit pentru că nu creşte gradul de îndatorare a judeţului. Suntem la 7% şi putem să mai contractăm şi alte credite pentru investiţii, dacă va fi nevoie", a explicat purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Cornelia Trif.


CJ mai trebuie să plătească lucrările la noua pistă a aeroportului care nu au fost achitate integral, are proiecte ambiţioase de a aduce noua pistă de 2.100 de metri la 3.500 de metri, are nerezolvat proiectul spitalului regional de urgenţă, dar şi partea de modernizare a drumurilor judeţene. „Cu spitalul regional deja premierul a anunţat că suntem pe listă alături de Iaşi, cu prioritate, la banii europeni. Sunt 750 de milioane de euro disponibili pentru construcţia de spitale regionale în Clujul şi Iaşiul vor fi susţinute ca proiecte de importanţă naţională. Noi dăm terenul, iar guvernul se ocupă de proiect. Probabil vom mai susţine utilităţile, dar aceste sume nu sunt aşa de mari ca cele pentru construcţie", a mai spus Uioreanu.

Etichete
Comenteaza