Cum se construieşte la Cluj. Blocul căruia i s-a ROTIT întreaga structură

Cum se construieşte la Cluj. Blocul căruia i s-a ROTIT întreaga structură
ZIUA de CLUJ a scris despre un bloc din municipiu despre care exista suspiciunea că s-a deplasat. Un grup de organizaţii nonguvernamentale (ONG) şi Inspectoratul de Stat în Construcţii confirmă.

Un grup de ONG-uri, parte a Coaliției pentru Urbanism, a mers pe urmele unui articol publicat în ZIUA de CLUJ. Este vorba despre suspiciunea exprimată în ziarul nostru că un bloc de pe strada Oaşului, pe locul fostei fabrici Iris, ar avea probleme la structura de rezistenţă, lucru reclamat de mai multe persoane care şi-au cumpărat apartamente aici.

Reprezentanţii ONG-urilor au elaborat un comunicat de presă în care afirmă că au constatat mai multe nereguli, printre care o "rotire a întregii structuri către colțul de nord-vest al construcției, datorată posibil unei cedări a unui stâlp".

Citeşte şi: Blocul căruia îi cad tavanele. "S-a deplasat 17 centimetri. Vreau banii înapoi"

"Avem de-a face cu o problemă deosebit de gravă"

În comunicat există şi un punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), care confirmă problemele blocului de pe platforma Iris. Inspectorii spun că „s-au realizat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, confirmând faptul că aceasta a suferit pe parcursul șantierului și că într-adevăr defectele vizibile de înclinare țin de structura de rezistență și nu de finisaje".

În plus, s-au făcut modificări care nu erau cuprinse în nicio documentaţie tehnică, motiv pentru care s-au dat unele amenzi. ISC susţine, însă, că în acest moment structura imobilului este stabilă. În concluzia din comunicat, ONG-urile atrag atenţia să „sunt șanse ca apartamentele în momentul de față să nu mai respecte legea locuinței și Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei".

Coaliția pentru Urbanism este rețeaua de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului, fondată la începutul lui 2016.

Iată comunicatul ONG-urilor:

„Dacă despre abuzurile urbanistice asupra orașului s-a tot scris în ultimii câțiva ani, despre calitatea construcțiilor s-a discut relativ mai puțin. În luna februarie 2016, într-unul dintre ziarele locale clujene a apărut informația că un imobil de locuințe colective din cartierul Iris are probleme structurale, iar persoanele care au semnat contracte pentru respectivele apartamente riscau să fi cumpărat un bloc cu grave deficiențe care le-ar fi putut pune în pericol chiar viața.

Considerând implicațiile posibile ale acestei situații, un grup de ONG-uri, parte a Coaliției pentru Urbanism, rețeaua de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului, fondată la începutul lui 2016, s-au sesizat și au încercat să acționeze pentru clarificarea acestui caz și pentru a vedea ce soluții pot avea cei care au semnat deja contractele pentru apartamentele din acest imobil.

Situația observată

Pe strada Oașului nr.86 - 90, pe terenul fostei fabrici de porțelan Iris, se construiește un ansamblu de locuințe colective, din care primul imobil construit conform autorizației nr.300 / 16.03.2015 era deja aproape de finalizare. În urma unei vizite la fața locului și a consultării cu persoane specializate, am constatat următoarele:

Construcția imobilului de locuințe de pe strada Oașului, nr. 86-90, regim de înălțime S + P + 7E + ER prezintă defecte de execuție vizibile, existând o rotire a întregii structuri către colțul de NV al construcției datorată posibil unei cedări a unui stâlp din partea de N-V la unul dintre etaje sau a unor probleme apărute în terenul de fundare care a dus la tasări inegale. Acest lucru poate afecta buna funcționare a clădirii și se poate ajunge până la colaps.

Am constatat că se efectuează lucrări de remediere prin introducerea unor grinzi suplimentare de beton armat după finalizarea planșeelor, neexistând o legătura între acestea și cadrele de beton - structura de rezistență principală. În plus, aceste grinzi nu sunt legate de reazemele principale - grinzile și stâlpii cadrelor de beton - ci sunt rezemate pe închiderile din zidărie cu goluri.

În plus, deși se efectuează lucrări la stâlpii de beton armat de la subsol acestea nu pot redresa rotirea deja evidentă a blocului, ci doar eventual stabilizarea structurii. Lucrările efectuate la interior pentru eventuala stabilizare a construcției pot duce la nefuncționalitatea clădirii, a scăderii înălțimii libere din apartamente sub nivelul minim admis prin legea nr. 114/1996 (legea locuinței).

Acțiunea întreprinsă

Considerând că avem de-a face cu o problemă deosebit de gravă a cărui control ține în bună parte de Inspectoratul de Stat în Construcții am depus:

O cerere de informare pentru a vedea dacă au fost realizate procese verbale pentru fazele determinante, ce observații au fost făcute de către inspectorul ISC atribuit acestei lucrări și ce dispoziții au fost date de către inspectorul ISC în vederea continuării lucrărilor.

O sesizare cu lucrurile observate menționate mai sus prin care am solicitat verificarea lucrărilor la fața locului și constatarea dacă aceste lucrări sunt executate conform standardelor și normelor în vigoare, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție

În cazul confirmării temerilor noastre privind stabilitatea acestei construcții, se justifica apoi o plângere penală conform art. 35 din legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții: „(1) Proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la cinci ani şi interzicerea unor drepturi."

Răspunsul ISC

La cererea noastră de informare, elementele observate de ISC în cadrul unui control din august 2015, deși importante, nu au oferit nici un element de îngrijorare privind stabilitatea structurii, poate doar lipsa trecerii în condica de betoane a rezultatelor încercărilor. Totuși, din moment ce în august 2015 structura nu era încă finalizată și nici încărcată cu toate elementele de închidere (pereți exteriori) și compartimentare (pereți interior), sau finisaje, este posibil ca această problemă să nu fi existat. Un control la momentul februarie 2016 devenea cu atât mai important.

Răspunsul la sesizarea depusă însă a confirmat observațiile noastre.

La blocul de pe strada Oașului s-au realizat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, confirmând faptul că aceasta a suferit pe parcursul șantierului și că într-adevăr defectele vizibile de înclinare țin de structura de rezistență și nu de finisaje. Mai mult, acestea nu făceau parte din nicio documentație autorizată, lipsind astfel verificarea necesară oricărui proiect, modificare de proiect, dispoziție de șantier sau detaliu de execuție.

ISC a dispus astfel oprirea lucrărilor și expertizarea structurii. S-au dispus amenzi investitorului și constructorului și a fost notificată Primăria Cluj-Napoca privind lucrările efectuate. Expertiza realizată ulterior acestui control arată însă că lucrările de consolidare efectuate fac ca imobilul să fie în momentul de față stabil, îndeplinind cerințele de securitate a structurii.

Concluzii

Chiar dacă structura de rezistență este stabilă, lucru asumat prin semnătură de un expert, rămân însă câteva probleme nerezolvate:

Lucrările de stabilizare a construcției au modificat radical interiorul, schimbând conformația apartamentelor. Prezența unei grinzi în plus, a unor șape de egalizare pentru îndreptarea înclinației planșeelor, face ca apartamentele care vor fi luate în primire de noii proprietari să nu semene cu ceea ce au văzut în imaginile și planurile de prezentare. Considerăm că așteptările acestora au fost înșelate și au toate motivele să denunțe contractele în instanță.

Sunt șanse ca apartamentele în momentul de față să nu mai respecte legea locuinței și Ordinul Ministrului Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Cazul Oașului ne arată nivelul de calitate a noilor construcții din Cluj-Napoca. Ne putem gândi câte din noile blocuri ridicate în Cluj respectă cerințele de calitate.

Chiar dacă nu ne gândim la o situație flagrantă precum aceasta, ne putem întreba câte construcții au probleme structurale, de calitate a finisajelor, de accesibilitate, de siguranță la incendiu, pe care cei care le cumpără, care de cele mai multe ori nu beneficiază de o consiliere serioasă și din punct de vedere tehnic înainte de cumpărare, nu le cunosc și care pot fi costisitoare de rezolvat sau care pot fi chiar periculoase", se arată în comunicat.

Documentul este semnat de dr. arh. Dragoș Dascălu, Asociația PLUSMINUS, dr. arh. Mihai Racu, Centrul pentru Mediul Construit, şi Elek Levente, Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

Un bloc de 11 etaje şi două cu 8

Sunt trei blocuri care urmează să se construiască la Iris, care vor avea intrări de pe străzile Oaşului (nr. 86-90) şi Treboniu Laurian. Două dintre clădiri sunt proiectate cu opt etaje (şapte plus unul retras), iar în mijloc va exista un bloc de 11 etaje (10 plus unul retras). Autorizaţiile de construire au fost eliberate de Primăria Cluj-Napoca în martie 2015. Deocamdată s-a ridicat numai unul dintre imobilele cu opt niveluri.

Dezvoltatorul de pe afiş este Geromed Mediaş, însă între timp s-a schimbat: societatea a vândut proiectul de la Cluj. Potrivit Monitorului Oficial, în 6 mai 2016, acţionarii Geromed Gamma erau chemaţi să aprobe vânzarea terenului de pe str. Oaşului nr. 86-90, de 9.119 mp, cumpărătorilor: Fundaţia Creştină Pro Deo, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Fericirii nr. 29, judeţul Cluj; Mondeo Residence, cu sediul în Bistriţa-Năsăud, str. Ursului nr. 12, judeţul Bistriţa; MFM Construct, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Oaşului nr. 86-90, judeţul Cluj.

În noiembrie 2015, M.O. mai arată că Geromed a vândut 14.270 de metri pătraţi de teren către Mondeo Residence, 4.874 în Mediaş şi 9.396 în Cluj, la valoarea declarată de 74 euro/mp, ceea ce înseamnă un business de peste un milion de euro.

Mondeo Residence este firma unui acţionar Geromed, Viorel Marcel Hosu, iar MFM Construct este societatea fondată de Constantin Moraru, acţionar şi director general Geromed. Muncitorii de pe şantier spun că firma care se ocupă de blocuri este Mondeo.

Comenteaza