Dezinformări ale primăriei la licitaţia de 30 de milioane de euro

Dezinformări ale primăriei la licitaţia de 30 de milioane de euro
Licitaţia deschisă pentru concesionarea serviciului de salubrizare stradală şi deszăpezire din municipiul Cluj-Napoca a fost amânată. A doua oară.

Licitaţia urma să se deruleze la începutul acestei săptămâni, însă a fost decalată cu o săptămână. Aceasta după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a stabilit că echipa primăriei dezinformează firmele care cer clarificări pe Sistemul Electronic de Achiziţii (SEAP) şi că le oferă răspunsuri nelegale.

RER Ecologic Service Buzău şi Financiar Urban Piteşti au contestat în 23, respectiv 20 decembrie anul trecut, un răspuns formulat de primăria clujeană în cadrul unei solicitări de clarificări din 17 decembrie, în cadrul procedurii de licitaţie a contractului pentru concesionarea serviciului de salubrizare stradală si deszăpezire din Cluj-Napoca. Societăţile au cerut suspendarea procedurii şi anularea răspunsului primăriei prin care au cerut depunerea în ofertă a tuturor CV-urilor pentru personalul necesar îndeplinirii contractului (30 conducători auto şi 110 muncitori). Prin această cerinţă, societăţile spun că primăria ar favoriza firmele aflate deja în contract cu instituţia pentru această activitate. Prin acest răspuns transmis în SEAP în 18 decembrie 2013, administraţia locală (primar Emil Boc, director tehnic Virgil Poruţiu, şeful Biroului de achiziţii, Lucia Lupea, şeful Serviciului tehnic de reparaţie impobile, Adriana Măgurean şi inspector Marius Coroş) explica firmelor că trebuie să ataşaze pentru 30 de conducători auto şi 110 muncitori, CV-urile sau să depună un angajament (cu firme de rectutare), nominal, pentru întrega echipă. Respectiva cerinţă nu apare în caietul de sarcini. În documentaţia de licitaţie se solicită aceste date doar pentru personalul cu funcţii de conducere din echipa cerută firmelor interesate de concesionarea serviciului de salubrizare stradală. Cel puţin asta a constatat Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) care a admis, în 15 ianuarie, cele două contestaţii ale RER Ecologic Service Buzău şi Financiar Urban Piteşti şi a cerut primăriei să-şi refomuleze răspunsul privind solicitarea de CV-uri pentru pesonalul cu funcţii de execuţie (muncitori, dispeceri, conducători auto).

Potrivit motivării, primăria a dat un răspuns nelegal, chiar dacă ştia că prin fişa de date a achiziţiei se cereau CV-uri doar pentru persoanele responsabile direct cu îndeplinirea contractului, adică pentru cei cu funcţii de conducere şi nu pentru personalul de execuţie (şoferi, muncitori, dispeceri).

Licitaţia primăriei nu este la primul val de contestaţii. Achiziţia publică a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) în 24 septembrie, anul trecut. Deschiderea ofertelor era programată în 18 noiembrie. Pe SEAP, procedura a fost suspendată din 8 octombrie, după ce CNSC a dispus acest lucru printr-o decizie din 7 octombrie, având în vedere că trei societăţi, DMV Prosal, Supercom şi RER Ecologic Service Buzău, au contestat caietul de sarcini aferent procedurii. Printr-o decizie din 21 octombrie a CNSC, instituţia a admis reclamaţiile formulate de aceste societăţi şi a cerut primăriei clujene să remedieze documentaţia de atribuire şi să decaleze termenul de depunere a ofertelor corespunzător cu perioada în care procedura a fost suspendată. Procedura a fost suspendată până în 14 noiembrie 2013.

Aşa că primăria a strabilit nou dată pentru deschiderea ofertelor în 23 decembrie 2013. După formularea celor două contestaţii, administraţia locală a amânat termenul pentru depunerea ofertelor până în 20 ianuarie, anul acesta.


Pe SEAP, la procedura de licitaţie există 23 de erate transmise de primărie începând cu 1 octombrie. Penultima arată că licitaţia urmează să se duruleze în 27 ianuarie. Primăria a informat CNSC că este nevoie de CV-uri pentru personalul din echipa minină cerută deoarece aceasta este responsabilă cu îndeplinirea contractului. Apărarea primăriei a fost considerată de CNSC "pur speculativă" întrucât se fac distincţii clare în fişa de date privind depunerea CV-urilor doar pentru personalul direct responsabil, adică cei cu funcţii de conducere. Contractul pentru cei opt ani a fost estimat la 137,6 milioane de lei şi implică activităţi de măturat manual, întreţinerea curăţeniei, spălatul carosabilului şi al trotuarelor, stropitul carosabilului, curăţarea manuală a rigolelor, măturat mecanizat, curăţarea manuală a zăpezii şi gheţii, pluguitul, combaterea poleiului, curăţarea de zăpadă şi gheaţă a gurilor de scurgere, încărcat, transportul zăpezii şi gheţii. Administraţia locală clujeană a scos la mezat două loturi (sectoare) pentru prestarea acestor servicii, aşa cum se derulează şi în prezent contractractele pentru salubritate stradală de către Rosal şi Brantner.

Contracte prelungite pentru  Rosal şi Brantner

Contractul pentru activitatea de salubrizare stradală (spălat străzile vara şi deszăpezit iarna) este împărţit între Rosal Grup şi Brantner Servicii Ecologice. Primăria a semnat contractele cu cele două societăţi în 2005, pe o perioadă de opt ani, până în octombrie anul acesta. Totuşi, ca să nu fie probleme cu activitatea de deszăpezire din această iarnă, forul local clujean a decis ca noile contracte pentru activitatea de salubrizare stradală să fie încheiate după 15 martie 2014, indiferent de data la care va fi adjudecată licitaţia.

Comenteaza