Fondul de Inovare și Experiment Cluj: 50.000 euro pentru ideile antreprenoriale ale tinerilor
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Oct 2021, 10:08
- Administraţie
- Ascultă știrea
A fost lansat apelul de idei pentru Fondul de Inovare și Experiment Cluj, un mecanism nou, experimental, care încurajează inițiativele antreprenoriale inovative. Programul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care locuiesc, lucrează sau studiază în Cluj-Napoca. Se poate aplica în echipe formate din 2 până la 5 persoane.
FIX CLUJ – este singurul program din România realizat în cadrul unui proces de co-design al ecosistemului de inovare (clustere, universități și startup-uri cu susținerea administrației publice locale clujene), fiind susținut financiar în același fel. Acest program le oferă practic tinerilor din Cluj-Napoca și zona metropolitană un suport de învățare și finanțare de tip pre-seed – pentru a putea să își testeze potențialul de inovare de la vârste mult mai timpurii decât le oferă alte programe care funcționează în piață, în acest moment. Mecanismul de finanțare are la bază câteva principii clare, care pot să îl transforme într-un model de bune practici la nivel european:
- să aibă la bază contribuții din mediul privat, administrația publică, dar și din societatea civilă;
- programe de mentorat și cursuri de antreprenoriat pentru tinerii care vor beneficia de acest mecanism de finanțare;
- evaluarea calitativă a propunerilor candidaților și susținerea acestora în fața unui juriu format din experți (pitching);
- mecanism de finanțare super simplu, fără “un milion de garanții, hârtii și dosare”;
- fără obligația de a returna banii în cazul unui eșec;
- iterații anuale, adaptate și actualizate în baza feed-back-ului obținut atât de la beneficiari, cât și de la investitori;
- co-design al arhitecturii cu actorii din ecosistem.
Dacă această primă ediție a Fondului de Inovare și Experiment Cluj (2021-2022) se va dovedi un succes, municipalitatea îşi propune ca până în 2027 să investească, în parteneriat cu clusterul de educație C-EDU, Fundația Botnar, mediul privat și actorii relevanți din societatea civilă, în acest mecanism de finanțare a inovării și antreprenoriatului peste 3,5 milioane de euro.
Înscrierea se realizează online, prin completarea unui formular pe: https://fixcluj.eu/. Pe lângă completarea formularului, echipele vor participa la o rundă de pitching dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite. Finalmente, un juriu format din specialiști va selecta echipele care vor participa în programul FIX Cluj.
Programul va sprijini tinerii să își dezvolte ideile inițiale și îi va ajuta să devină antreprenori de succes, grație expertizei experților angrenați. La finalul programului, tinerii pot beneficia de granturi de până la 50.000 Euro pentru a experimenta, testa și dezvolta ideile lor inovatoare.
''La Cluj-Napoca, dispunem de ingredientele necesare pentru construirea unor mecanisme concrete prin care să reușim să reținem talentele și resursa umană bine pregătită acasă. FIX Cluj este dovada clară că prin colaborare, ecosistemul local de inovare poate sprijini comunitatea să se reconstruiască și să pună bazele unor inițiative de antreprenoriat, care pot avea un impact semnificativ pentru clujeni'', a declarat edilul Emil Boc.
Detalii suplimentare despre aplicație, criterii de eligibilitate, calendar și etapele programului pof fi consultate pe: https://fixcluj.eu/