Iașiul adoptă “modelul Cluj”: locuri de parcare vizibile pe telefon și plătite online

Iașiul adoptă “modelul Cluj”: locuri de parcare vizibile pe telefon și plătite online

Capitala” Moldovei a preluat exemplul din Cluj-Napoca: se poate plăti parcarea de pe telefon (prin SMS sau card) şi se pot vedea locurile libere de parcare ale primăriei ori de pe marginea unor bulevarde.

Iașiul se alătură astfel oraşelor din ţară care au un sistem de plată prin SMS sau card a locurilor de parcare. În acelaşi timp, primăria a finalizat prima etapă a unui proiect care prevede un management mai eficient al parcărilor publice: aproape 1.000 de senzori au fost montaţi în 16 zone din oraş.

Odată cu instalarea acestor senzori, utilizatorii aplicaţiei UpPark pot vedea ce locuri libere sunt în parcările publice şi pot achita tariful prin intermediul telefonului. Pentru a putea beneficia de această facilitate, cei interesaţi trebuie să-şi facă un cont în aplicaţie şi să-şi înscrie autoturismul.

Furnizorul aplicaţiei, Avitech, oferă servicii similare în Cluj-Napoca, București, Buzău, Câmpina, Constanţa, Gheorghieni şi Mangalia, conform Newsweek. La Iaşi, contractul, care a mai inclus şi realizarea infrastructurii de senzori şi echipamentele aferente necesare, a avut o valoare 640.000 de lei. În aplicaţie sunt înregistrate 1,2 milioane de autoturisme în toate aceste oraşe.

Odată conectat la aplicaţie, un şofer poate rezerva şi achita (SMS, card) imediat un loc de parcare în zona din oraş unde are interesul să se deplaseze. Dacă introduce destinaţia în aplicaţie, atunci utilizatorul va fi ghidat către cel mai apropiat loc de parcare prin hărţi de navigaţie integrate în soft (Google Maps, Waze).

Contractul încheiat cu Avitech a mai prevăzut realizarea de staţii de interconectare a echipamentelor (la distanţe de peste 500 m faţă de senzori) şi o aplicaţie de server pentru gestionarea locurilor de parcare. Una dintre prevederile caietului de sarcini viza ca datele generate să fie publicate în sistem de date deschise astfel încât să fie accesibile tuturor celor interesaţi să dezvolte şi alte aplicaţii folosind aceste informaţii.

UpPark, aplicat în parcarea de la primărie

În Cluj-Napoca, sistemul UpPark a fost introdus în Parkingul Moților, un obiectiv care folosește tehnologii moderne pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare și plată. Noul sistem de control acces şi plată de aici are rolul de a gestiona într-un mod automat, fără operatori umani, accesul la intrarea în parcare, traficul din incinta parcării, taxarea contravalorii timpului de staționare și accesul la ieşirea din parcare. Prin intermediul noilor echipamente și a sistemului de administrare se poate realiza plata timpului de staționare atât prin tehnologia contactless la automate, cât și prin aplicația UPPark.

Comenteaza