Le-a luat 14 ani să constate: Făgetul construit, 90% nelegal

Le-a luat 14 ani să constate: Făgetul construit, 90% nelegal
După 14 ani, specialiştii pe urbanism ai primarului Emil Boc s-au trezit că au o problemă cu documentaţia pe baza căreia s-a construit şi se mai solicită construcţii noi în pădurea Făget.

Directorul de la urbanism, Corina Ciban, recunoaşte că Planul Urbanistic Zonal întocmit pentru aria respectivă nu a fost respectat. De cealaltă parte, însă, proiectanţii spun că primăria le cere beneficiarilor prin certificatele de urbanism să facă cabane în zonă. Mai mult, arhitecţii din comisia de urbanism au găsit soluţia: le cer celor care n-au apucat încă să încalce legea să rezolve problema primăriei, prin documentaţii modificatoare care să concorde cu realitatea.

Un beneficiar a supus atenţiei Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) un proiect privind amenajarea unei cabane - subsol, parter şi etaj - pe strada Liviu Rusu, la nr. 12, în Făget, în zona vila Tuşa. Proiectul a stârnit nemulţumirea arhitecţilor din CTATU, dar şi specialiştilor primăriei, membri în aceeaşi comisie. După ce anul acesta au avizat mai multe cabane în Făget, la şedinţa de luni, au constatat, brusc, că au o problemă: cabanele sunt de fapt locuinţe şi documentaţia pe baza căreia acestea se construiresc nu a fost respectată în proporţie de 90%. "Trebuie refăcut Planul Urbanistic Zonal pentru că acesta nu corespunde cu realitatea. Mi se pare ciudat să proiectezi în virtutea unui PUZ încălcat în proporţie de 90%", a subliniat arhitectul Şerban Ţigănaş, membru CTATU. Şefa Direcţiei de Urbanism a primăriei, Corina Ciuban, a recunoscut că aşa este şi că în zonă s-au edificat locuinţe. Până şi arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a fost de acord că prin PUZ-ul Făget s-au cerut dotări turistice şi că, la faţa locului, s-au edificat, de fapt, locuinţe.

În schimb, proiectanţii care au susţinut documentaţia au declarat că primăria a fost cea care le-a cerut prin certificatul de urbanism să vină cu o documentaţie pentru amenajarea unei cabane, conform PUZ-ului care reglementează zona. Aceasta a recunoscut că beneficiarul să doreşte să-şi construiască o locuinţă, aşa cum au făcut şi vecinii săi din zonă. "Aveţi două soluţii, ori aşteptaţi noul Plan Urbanistic General prin care se permite construirea de locuinţe în Făget, în anumite condiţii, ori veniţi cu un PUZ modificator care să reflecte realitatea din zonă", au recomandat specialiştii din CTATU. "Trebuie să ieşim din viziunea asta de coşmar din Făget unde nu s-a reuşit decât crearea unui traseu pentru vidanje. Zona este urbanizabilă, prin noul PUG se poate construi, cu o densitate mai redusă", a spus arhitectul Eugen Pănescu, membru în cadrul comisiei. "Dacă faceţi locuinţe, partea privind utilităţile este valabilă, ar trebui gândite soluţii integrate nu individuale pe fiecare casă", a menţionat şi Subţirică care şi-a adus aminte că administraţia locală a cerut acest lucru unui beneficiar care a dorit să facă un ansamblu în zona vilei Tuşa, chiar anul acesta, fiind vorba despre condiţia pusă de administraţie pentru autorizarea proiectului.

"Eu nu pot să mă duc la beneficiarul meu şi să-i zic, după ce tuturor vecinilor li s-a permis să îşi facă locuinţe, că el nu poate construi decât dacă face el un nou PUZ pentru zonă", au menţionat proiectanţii. În schimb, membri CTATU i-au recomadat să îşi invite beneficiarul la primărie şi ei îi vor comunica personal situaţia.

Anul acesta, după ce în repetate rânduri membri ai comisiei de urbanism a Primăriei l-au desemnat responsabil pentru dezastrul din Făget, arhitectul Ionel Vitoc şi-a apărat public lucrarea semnată acum 14 ani. Arhitectul spune că această documentaţie a stabilit dezvoltarea decentă a zonei, în condiţiile în care era respectat. Vitoc mai susţinea că administraţia locală nu are bază legală să autorizeze construcţii în Făget fiindcă Planul Urbanistic Zonal întocmit pentru aria respectivă a expirat încă din 2009.

După declaraţiile publice şi solicitări de la Registrul Urbaniştilor către primăria de a stopa dezastrul din Făget, arhitectul şef al municipiului Ligia Subţirică a promis că, împreună cu proiectanţii de la noul PUG, s-au angajat că vor veni cu o propunere, în cel mai scurt timp, care va fi supusă atenţiei Consiliului Local, în ceea ce priveşte situaţia pădurii Făget şi a avizării construcţiilor. Asta se întâmpla în martie 2013. Acum soluţia găsită de primărie este ca cei care doresc să construiască şi n-au apucat încă să încalce legea cu voia primăriei (avizarea de cabane), să scoată din buzunar bani ca să reglementeze zona, cu un nou PUZ, sau să aştepte noul PUG, despre care, în fiecare an, primăria dă asigurări că va intra în vigoare, dacă nu vara, sigur toamna, sau în cel mai rău caz, va fi adus de renii Moşului.

Au cerut public primărie să sisteze autorizaţiile din Făget

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania, Szabolcs Guttmann a afirmat că organizaţiile profesionale ale arhitecţilor clujeni au cerut public primăriei în primăvara acestui an să sisteze autorizarea construcţiilor în pădurea Făget, cel puţin până la avizarea noul Plan Urbanistic General. Guttmann a mai spus că, în contextul unui PUZ ilegal (expirat), administraţia trebuie să vină şi cu o strategie care să contureze o politică urbana pentru zona Făget. Mai mult, arhitectul Gheroghe Elkan a condamnat practicile arhitecţilor din comisia de urbanism a primăriei care fac responsabil de dezastrul din Făget un singur om (pe Vitoc), însă aceştia continuă să dea undă verde unor proiecte în Făget, chiar dacă acestea n-au bază legală. În noul PUG se vizează dimensiuni de 1.200 mp pentru parcelele pentru locuinţe individuale din Făget şi dispare sintagma case de vacanţă.

Etichete
Comenteaza