Legea antifumat iniţiată de Aurelia Cristea a fost declarată constituţională

Legea antifumat iniţiată de Aurelia Cristea a fost declarată constituţională
Legea antifumat iniţiată de deputatul clujean Aurelia Cristea este constituţională, au decis miercuri judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR).

Astfel, a fost respinsă sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că prin definirea spaţiului public închis ca orice spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o formă de discriminare.

"Mă bucur foarte mult că o lege pe care am iniţiat-o şi care a plecat de la Cluj a trecut şi a parcurs toate etapele administrative şi în special cele ale dezbaterii publice intense, ale dezbaterilor din comisiile de specalitate. A avut suportul experţilor medicali, a societăţii civile. Faptul că a fost declarată constituţională este pentru mine o mare bucurie, înseamnă că putem schimba lucrurile în România, înseamnă că atunci când ne unim forţele şi cu adevărat suntem responsabili în ceea ce facem şi oneşti putem schimba lucrurile. Sunt în primul rând bucuroasă pentru faptul că tânăra generaţie va avea posibilitatea să nu mai fie cumva "beneficiara" fumatului pasiv", a declarat, pentru Ziua de Cluj, Aurelia Cristea. 

Legea va fi acum trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis şi va intra în vigoare în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Parcursul legii

Proiectul de lege care prevede ca românii să nu mai aibă voie să fumeze în spaţii publice închise a fost făcut public de către deputatul clujean, cu scopul de a fi îmbunătăţit, în 18 februarie. La începutul lui martie propunerea a intrat în consultare publică, iar în 11 martie s-a organizat şi o dezbatere publică.

Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.

În 15 decembrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea antifumat, însă în 21 decembrie 33 de senatori au contestat la CCR actul administrativ. Ei au susţinut că prin aplicarea legii se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de siguranţă şi cele aflate în tranzit într-un aeroport, cărora le este permis să fumeze într-un spaţiu public închis, şi ceilalţi cetăţeni fumători.

Ce prevede 

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea anumitor condiţii.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Sancţiunile prevăzute

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere.

Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Comenteaza