Lupta cu artificiile de urbanism: reguli antiapartamente în pod

Lupta cu artificiile de urbanism: reguli antiapartamente în pod
Consiliul Local va iniţia un proiect de hotărâre prin care se va reglementa modalitatea prin care se stabileşte cota 0 a terenului în documentaţiile de urbanism. Motivul: evitarea abuzurilor prin care dezvoltatorii îşi înmulţesc apartamentele

Iniţiativa vine după ce ani în şir municipiul a fost populat de imobile cu niveluri-„mutant", unde podurile din planşe se transformă în teren în locuinţe, iar garajele şi demisolurile devin uşor apartamente vândute.

Executivul primăriei va lucra la un proiect de hotărâre prin care beneficiarii care vor să construiască în Cluj-Napoca să fie obligaţi să declare cotele reale ale terenurilor, dar şi cele ale construcţiilor pe care doresc să le edifice. Consilierul PDL Adrian Popa, membru în comisia de urbanism a forului local, a venit cu această propunere în şedinţa CL din această săptămână, motivând că din jonglarea cu numărul de niveluri şi încadrarea lor ca demisoluri şi poduri au rezultat numeroase abuzuri în urbanismul clujean. „Trebuie să definim ce înseamnă cota 0 şi de la ce înălţime calculăm subsolurile şi demisolurile unei construcţii. În perioada în care proiectanţii erau obligaţi să vină şi cu ridicări topo în documentaţii, situaţia era clară. Acum li se solicită doar planuri cadastrale, aşa că rămâne loc de interpretări", a subliniat Popa.

„La toate fazele de autorizare, inclusiv la documentaţia pentru autorizaţia de construire, proiectantul ar trebui să îşi asume cu semnătură marcarea cotelor pentru teren şi construcţie", a completat Popa. Primarul Emil Boc s-a declarat susţinător al iniţiativei, dar a solicitat ca echipa care va lucra la proiectul de hotărâre să fie extrem de riguroasă în formularea documentului, asfel încât acesta să nu fie atacabil în instanţele de judecată. „Susţin astfel de iniţiative pentru că în acest fel s-ar stopa abuzurile făcute de tot felul de şmecheri care construiesc în Cluj-Napoca", a intervenit edilul. Proiectul de hotărâre ar putea fi pregătit chiar până la următoarea şedinţă ordinară a plenului, adică luna viitoare.

În ultimii ani, cetăţenii din oraş au reclamat numeroase cazuri de construcţii apărute în Cluj-Napoca după ce beneficiarii s-au folosit de lacunele legislative şi au transformat nivelurile din planşe aprobate ca demisoluri, subsoluri şi poduri în spaţii de locuinţe. Unul dintre proiectele contestate de vecini recent adus în atenţia publică este cel al unui bloc de şapte etaje din cartierul Gruia. Autorizat, prin decizie de instanţă, la patru etaje, acesta a ajuns în teren la şapte etaje, situaţie posibilă după ce proiectanţii au stabilit în planşe cota terenului, astfel încât să poată realiza mai multe etaje decât permite în mod normal zona. În urma unui memoriu semnat de 50 de proprietari din zonă, Inspecţia de Stat în Construcţii a sesizat neconcordanţe între definirea nivelurilor construcţiei ca subsol, demisol, parter, trei etaje şi al patrulea retras din formularul autorizaţiei de construire emise şi planşele vizate spre neschimbare aflate în documentaţia tehnică, în baza căreia a fost emisă această autorizaţie.

Luminita SILEA, Kristina RESTEA

Comenteaza