Piste de biciclete pe Drumul Sfântul Ioan. Investiție de 116 milioane de lei, fonduri din PNRR

Piste de biciclete pe Drumul Sfântul Ioan. Investiție de 116 milioane de lei, fonduri din PNRR

Primăria Cluj-Napoca va amenaja piste de biciclete pe Drumul Sfântul Ioan, pe o distanță de peste 5 kilometri. Investiția, finanțată cu fonduri din PNRR, se ridică la 116,7 milioane de lei cu TVA.

Lungimea pistei de biciclete va fi de 5.367 ml, iar suprafața carosabil + piste, de 54.533 mp. Partea carosabilă va fi compusă din două benzi de circulație cu o lățime de 3 metri și piste de biciclete cu lățimea de 2 metri pe fiecare sens de merg. De asemenea, vor fi amenajate trotuare pe o lungime de 287 metri, cu lățimea de 1,7 metri pe fiecare parte a drumului și va fi realizată rețea de canalizare pluvială. 

Durata de implementare a investiţiei este de 12 luni.

Obiectivele urmărite prin realizarea investiției

  • îmbunătățirea calității spațiului public;
  • îmbunătățirea condițiilor de mobilitate urbană prin dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde – piste de biciclete;
  • o infrastructură reală (eficientă și sigură) pentru biciclete va atrage mai mulţi oameni să folosească acest mijloc de deplasare, lucru care va avea ca efect reducerea emisiilor poluante;
  • încurajarea cetăţenilor în utilizarea bicicletei ca mijloc de transport. de recreere, de menținere a sănătății;
  • reducerea discriminării şi accesibilizarea spațiilor publice, inclusiv pentru persoane cu handicap:
    elaborarea şi aplicarea unui complez de măsuri privind calmarea traficului, creşterea siguranței, atât pentru ocupanţii mijloacelor de transport motorizate, cât şi pentru bicicliști şi pietoni:
  • implementarea de măsuri pentru încurajarea mobilității alternative:
  • reducerea poluării;
  • ameliorarea problemelor de ordin tehnic şi funcțional.

Lucrarea are ca beneficii creșterea standardelor de viată prin îmbunătățirea şi fluidizarea traficului rutier. Beneficiile economice se referă la impactul pozitiv care se extinde şi în sfera economică a oraşului. Un mediu plăcut ajută la crearea unei imagini favorabile asupra mediului urbane, a reducerii poluării, a scăderii consumului de carburant, reducerea zgomotului, reducerea uzurii autovehiculelor şi a timpilor de parcurs.

Comenteaza