Primăria Cluj-Napoca va construi un Centru de îngrijiri paliative. Boc: ''Avem nevoie pentru a lua presiunea de pe ATI și pentru crea protocoale speciale''

Primăria Cluj-Napoca va construi un Centru de îngrijiri paliative. Boc: ''Avem nevoie pentru a lua presiunea de pe ATI și pentru crea protocoale speciale''

Clujul va avea un centru de îngrijiri paliative realizat de către municipalitate și care va funcționa în subordinea Spitalului Clujana.

"Noi, ca primărie, suntem primii în România care pornim să construim un centru de paliație și pentru adulți și pentru mai tineri, pentru că avem nevoie de aceste centre pentru a alina durerea, pentru a lua presiunea de pe ATI și pentru a se crea protocoale speciale, pentru a ști fiecare ce are de făcut. Eu nu mă pronunț, dacă au greșit sau nu (n.red. în cazul Sf. Pantelimon), dar nu e normal să mergi la extreme. Unii să aresteze și alții să elibereze, nu se lucrează cu echilibru, cu moderație'', a declarat primarul Emil Boc. 

Centru de îngrijiri paliative pe Valea Gârbăului

Unu centru de îngrijiri paliative, aflat în subordinea Spitalului Clujana, va fi ridicat de către municipalitate pe un teren de 6.000 de metri pătrați de pe Valea Gârbăului.

Spitalul Clujana a cerut oficial, printr-o adresă din 13 martie 2024, sprijin pentru înființarea unui Centrul de Paliație, motivând că este necesar pentru a diversifica gama de servicii oferite pacienților și justificat deoarce, în ultimii ani, după cum arată conducerea spitalului, s-a observat o creștere a numărului de pacienți cu boli progresive conice sau oncologice, în stadii terminale, care accesează spitalul, aceștia având, de fapt nevoie de alt tip de asistență medicală. În 27 martie, Primăria a comandat o documentație pentru înscrierea în cartea funciară a unui teren de 6000 de metri pătrați de pe Valea Gârbăului.

Tot pe Valea Gârbăului, primăria va construi un centru pentru tratarea adicțiilor pentru adulți și copii. 

Cazul Sf. Pantelimon

Cele două doctorițe de la Secţia ATI a Spitalului „Sf. Pantelimon” acuzate de omor calificat cu premeditare după moartea unui pacient au fost puse în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis contestaţia la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia este definitivă.

Pe 8 august 2024, Maria Miron, acuzată de omor calificat şi tentativă la omor calificat, şi Mirela Păiuş, acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.

 

Comenteaza