Restricţii de la vecini pentru parkingul din Hasdeu

Restricţii de la vecini pentru parkingul din Hasdeu
Proiectul urbanistic al parkingului de pe strada Păstorului va fi dezbătut de consilierii locali
la şedinţa de joi. Viitorul parking este gândit să aibă patru etaje şi 475 de locuri de parcare.

 Vecinii construcţiei, consultaţi de primărie, au cerut ca viitorul parking să se amenajeze la 15 m distanţă de locuinţele lor, dar şi ca administraţia locală şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), proprietarul terenului, să amenajeze un drum de servitute auto în caz de incendii şi a altor evenimente nedorite. În schimb, primăria a promis că va respecta legea: distanţa de 4 m faţă de locuinţele vecinilor parkingului şi avizul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Administraţia locală clujeană a adjudecat la finalul lunii martie contractul pentru studiile necesare în vederea amenajării parkingului suprateran gândit în complexul Hasdeu, în parteneriat cu UBB, către societatea Avensa Iaşi. Aceasta se ocupă pentru 98.000 de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, de Planul Urbanistic de Detaliu, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, proiectul pentru autorizaţia de construire, detaliile tehnice de execuţie şi caietul de sarcini pentru un parking suprateran pe str. Păstorului nr. 67-69, printr-un parteneriat cu UBB, proprietar al terenului.

Parkingul pentru studenţi va fi ridicat pe str. Hasdeu, lângă cantina studenţească, cu intrare de pe str. Păstorului, pe un teren în pantă de 1.500 mp, aflat în proprietatea UBB Cluj. Avensa a prezentat primăriei Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru viitorul parking la finalul lunii iulie, când a fost şi avizat. Documentaţia PUD reglementează retrageri de 4 m faţă de limita nordică a parcelei (zona unde sunt locuinţe) şi acces auto şi pietonal din str. Păstorului. Clădirea parkingului urmează să aibă patru etaje. Procentul de Ocupare a Terenului este de 23%, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului, de 0,7, potrivit PUD. Conform planşelor puse la dispoziţie de primăriei, indicii POT şi CUT au fost obţinuţi raportaţi la o suprafaţă de 4,9 ha şi nu la parcele de 1.500 mp pe care urmează să se amplaseze construcţia. Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, nu a putut fi contactată pentru a oferi explicaţii legate de PUD al parkingului.

Consilierii locali vor discuta proiectul la şedinţa ordinară de joi. În urma etapei de consultare a vecinilor viitorului parking au fost notificaţi vecinii Ioan Rus, Theogon Servicii, BV J Café, Rigmany Janos şi Ioan Lung, proprietari ai unor clădiri cu parter, sau parter şi etaj. La dezbaterea din 24 iulie nu a participat niciunul dintre cetăţenii vecini cu limitele de proprietate comune cu amplasamentul, deşi, susţine primăria în raportul privind consultarea publicului, informarea acestora a fost realizată pe teren de Titus Pop, de la Serviciul de investiţii al primăriei.

Vecinii de pe str. Păstorului nr. 1B şi de pe str. Hasdeu nr. 69, Ioan Lung şi Ioan Rus, au avut observaţii legate de amplasarea viitorului parking. Aceştia au cerut primăriei să amplaseze la 15 m de proprietarea lor clădirea de patru etaje şi să creeze în zonă un drum de servitute pentru acces în caz de incendii sau evenimente nedorite. În schimb, primăria le-a răspuns cetăţenilor că au pretenţii exagerate, dar a asigurat că va respecta legea, iar conform reglementărilor în vigoare distanţa de 4 m faţă de proprietăţile lor la care va fi amplasat parkingul este cea legală. În legătură cu dreptul de servitute, administraţia susţine că acesta poate fi acordat riveranilor doar de către UBB, însă menţionează că în procedura de autorizare a parkingului se va solicita avizul de la ISU, aşa că totul va fi legal iar vecinii nu au de ce să se îngrijoreze că vor exista probleme. "Vă garantăm că amplasarea parkingului se va face corect, cu respectarea cerinţelor şi criteriilor de urbanism", a arătat conducerea Direcţiei de urbanism a primăriei.

Viceprimarul Gheroghe Şurubaru a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că viitorul parking va avea 475 de locuri de parcare, de detalii ocupându-se Avensa şi specialiştii primăriei. "Firma trebuie să realizeze studiul de fezabilitate şi proiectul parkingului. Acum au venit cu PUD, pe care îl vom discuta la şedinţa de joi. Urmează şi celelalte etape. Probabil că anul acesta mai este timp să vină şi cu studiul de fezabilitate care ne va spune cât va fi investiţia, apoi vom discuta exact cu UBB următoarele etape ale proiectului", a spus Şurubaru.

Administraţia locală clujeană şi UBB au intrat în parteneriat în aprilie 2012, înainte de alegerile locale din iuni, pentru a amenaja un parking suprateran în complexul Hasdeu. Ideea i-a aparţiuni primarul interimar PDL Radu Moisin. Acesta a motivat că proiectul de amenajare a unui parking pentru studenţi este mai vechi, însă nu s-a putut implementa decât anul acesta, după schimbarea conducerii universităţii. După anunţarea proiectului, Consiliul Local (CL) a aprobat un protocol de colaborare. Conform acestuia, UBB se angajează să pună la dispoziţie un teren aflat lângă cantina studenţească din complexul Hasdeu, iar primăria, să construiască parkingul din fonduri de la bugetul local. Consiliul de Administraţie şi Senatul UBB au operat, însă, modificări ale textului din protocolul transmis de primărie, dar formal. Proiectul a întârzit şi a fost nevoie de rediscutarea acestuia la şedinţa CL, la finalul lunii august 2012, când acesta a fost parafat din nou.

În ceea ce priveşte tariful de parcare, reprezentanţii primăriei nu excludeau posibilitatea ca viitorul parking să funcţioneze pe modelul parcărilor supraterane de cartier, unde se plătesc abonamente de 110 lei pe an. În complexul studenţesc există 5.200 de locuri de cazare şi numai 76 de locuri de parcare. În consecinţă, străzile din jur sunt blocate de maşini, iar circulaţia este îngreunată în zonă. Potrivit UBB, în prezent locurile de parcare din campusul studenţesc Hasdeu nu sunt taxate.

Proiectant  cu rădăcini "portocalii"

Potrivit relatărilor presei locale, Avensa se leagă de numele fiului liderului PDL Botoşani, Cătălin Flutur. Conform declaraţiei de avere a acestuia, fost primar al municipiului Botoşani şi văr al secretarului general al PDL Gheorghe Flutur, fiul său, Alexandru, a realizat venituri din salariu de la Avensa Consulting. Societatea a mai participat în 2009 la o licitaţie pentru servicii de consultanţă pentru proiectele europene lansată de Primăria Cluj-Napoca, însă a pierdut în favoarea unei alte firme din Iaşi, Relians Corp, a unor apropiaţi a lui Sorin Ovidiu Vântu. Firma a mai derulat contracte de consultanţă pe proiecte europene în valoare de sute de mii de lei cu autorităţi publice din Botoşani, Suceava, Iaşi, dar şi în alte zone din ţară. Conform ultimului bilanţ depus de societate, aceasta a avut o cifră de afaceri de 7,4 milioane de lei, realizată cu 30 de salariaţi. Profitul net raportat a fost de 630.000 de lei. Societatea are ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management.

 

 

Etichete
Comenteaza