Exclusiv Se poate construi pe terenul fostului ștrand din parc? Primăria Cluj-Napoca: ''nou PUZ, corelat cu vecinătatea - zonă cu caracter economic''

Se poate construi pe terenul fostului ștrand din parc? Primăria Cluj-Napoca: ''nou PUZ, corelat cu vecinătatea - zonă cu caracter economic''

Primăria Cluj-Napoca a revenit cu un răspuns cu privire la încadrarea în PUG a terenului fostului ștrand municipal, situat în zona Parcului Central, vizavi de stadionul Cluj Arena.

ZIUA de CLUJ scria în data de 14 februarie 2024 că, pe terenul fostului ștrand municipal, situat în zona Parcului Central din Cluj-Napoca, vizavi de stadionul Cluj Arena, ar putea fi ridicată o clădire de până la 6 etaje, asta deși în Planul Urbanitic General suprafața de 8.000 mp apare ca zonă verde. Acest lucru ar fi posibil după ce, Curtea de Apel din Timiș a dat câștig de cauză proprietarului terenului, firmei Unita Turism Holding. Unul dintre motivele pentru care s-a pierdut procesul a fost că terenul nu a fost inclus în registrul spațiilor verzi. Culmea e că, inițial, Tribunalul Timișoara a dat câștig de cauză municipalității clujene. 

Potrivit presei locale, în ședința comisiei de urbanism a Primăriei de marți, 13 februarie 2023, arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, le-a cerut urbaniștilor o părere despre unitatea teritorială de referință în care ar trebui încadrată parcela de circa 8.000 de metri pătrați, pentru a deveni construibilă.

Amintim că, în vecinătatea terenului funcționează hotelul de cinci stele Radisson Blu, dezvoltat de Winners Park Invest ( companie controlată indirect de Horia Ciorcilă), deschis în iunie 2022, investiţie 26 mil. euro. Dezvoltatorul a cumpărat în toamna anului 2018, de la SIF Moldova, hotelul Sport din Cluj,  într-o tranzacţie care s-a ridicat la 5,6 milioane de euro. Hotelul se va extinde cu un nou corp de clădire, adică încă 20 de apartamente şi trei săli de conferinţe, potrivit oficialilor.

Primăria Cluj-Napoca a revenit cu un răspuns, pentru ZIUA de CLUJ, pe această temă:

''Referitor la solicitarea adresată, cu privire la terenul aferent fostului ștrand municipal, vă comunicăm următoarele:

Decizia Civilă nr. 833/2023 casează în parte Sentința civilă nr. 1093 din 15.12.2022 pronunțată de Tribunalul Timiș în dosarul 1733/30/2022 și rejudecând cauza, anulează în parte Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr. 493/22.12.2014 privind „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, („HCL nr. 493/2014 sau PUG Cluj-Napoca”) în ceea ce priveşte încadrarea funcțională a parcelelor înscrise în Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 263036, nr. cadastral 263036 şi Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 324982, nr. cadastral 324982, în Unitatea Teritorială de Referinţă: Zonă Construită Protejată - Zonă Verde - Scuaruri, Grădini, Parcuri Publice („UTR ZCP_Va”). Decizia este definitivă.

Având în vedere decizia instanței, care anulează reglementările urbanistice pentru această zonă, noile reglementări urbanistice se vor stabili în baza unui Plan Urbanistic Zonal care va fi corelat și cu reglementările urbanistice din vecinătatea imobilului, vecinătate încadrată într-o zonă de activități economice cu caracter terțiar'', transmite municipalitatea. 

Ștand până în '90, blocuri de 20 de etaje cerute după 

Ștrandul Municipal era situat vizavi de Cluj Arena, unde erau amenajate trei bazine, cel mare având trambulină. După Revoluție, ștrandul a mai funcționat circa 10 ani, iar apoi a devenit ”nerentabil”. În loc s-au propus blocuri de 20 de etaje, care nu au primit unda verde de la municipalitate. 

Proprietarul terenului este Unita Turism Holding, dar compania a închiriat terenul. Chiriașul Mirela Beauty Solutions a făcut în 2018 un plan de redeschidere a ștrandului. Proiectul semnat de SAA Selart Proiect propune păstrarea celor trei bazine. Pentru punerea lor în funcţiune sunt însă necesare lucrări de reparaţii la nivel de instalaţii. Proiectul mai prevedea amenajare peisageră, dar şi amplasarea de locuri de joacă pentru copii, dotări pentru ştrand, zonă de mese cu elemente de mobilier urban. Se propun: zonă de joacă, de alimentaţie publică, zonă de bazine, de şedere (şezlonguri şi hamace), zonă de servicii (vestiare, duşuri, grupuri sanitare) şi zonă de administrare.

De asemenea, viceprimarul Dan Tarcea susţinea că s-au purtat negocieri pentru achiziția terenului de către municipalitate, dar ca persoanele private nu au dorit acest lucru.

Încă un proces Unita-Primărie

Unita Turism Holding SA, cu sediul în Timișoara, deține și Hotelul Belvedere. Firma s-a arătat nemulțumită de despăgubirile de peste 22,3 milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro) oferite de administrația locală în urma exproprierii a două parcele de teren cu o suprafață totală de 3,1 ha de pe Cetățuie. Societatea a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, dar e pierdut. 

Comenteaza