Sinecurele lui Boc: Primăria, pe post de orfelinat pentru conducerea PDL

Sinecurele lui Boc: Primăria, pe post de orfelinat pentru conducerea PDL
Prim-vicepreşedintele PDL Cluj, Alexandru Coroian, a fost angajat de la finalul lunii iunie la Primăria Cluj-Napoca, prin detaşare de la o firmă privată, după cum acesta a declarat pentru ZIUA de CLUJ.

Coroian conduce Compatimentul pentru monitorizarea managementului regiilor autonome din subordinea Consiliul Local, structură înfiinţată în noiembrie 2012, la nivelul Direcţiei Tehnice a primăriei, fiind singurul angajat. Opoziţia din forul deliberativ local s-a opus, la vremea respectivă, propunerii de înfiinţare susţinute de primarul Emil Boc deoarece implică cheltuirea nejustificată a banului public şi e făcut pentru a plasa "clienţii de partid" ai democrat-liberalilor.

După Marinel Andro, membru PDL rămas în afara sistemului public de funcţii, plasat la Poliţia locală a primăriei, Emil Boc a mai angajat în instituţia pe care o conduce un alt membru de partid, cel care a fost secundul fostului preşedinte al Consiliul Judeţean, Alin Tişe, şi care în prezent este şi consiliul judeţean, dar şi prim-vicepreşedinte al PDL Cluj.

Este vorba despre Alexandru Coroian care, în decembrie 2011, după arestarea vicepreşedintelui Consiliul Judeţean la acea vreme, Radu Bica, a acceptat să renunţe la postul de director la Romtelecom pentru a ocupa funcţia acestuia şi al seconda pe Alin Tişe, care a condus Consiliul Judeţean Cluj până în vara lui 2012. Conform declaraţiei de avere Coroian câştiga pe lună la Romtelecom peste 14.000 de lei. În declaraţia de avere depusă anul acesta, Coroian menţionează că anul trecut a realizat venituri lunare de peste 3.000 de lei, din indemnizaţia de vicepreşedinte al CJ Cluj dar şi de la Autoritatea Teritorială de Ordine Publice din subordinea forului judeţean. Coroian este unic asociat la societatea Cosmonet, conform declaraţiei de interese. Soţia sa a lucrat la Romtelecom pe timpul în care acesta a fost director, a luat apoi şomaj, după care apare cu venituri de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Cluj.

Coroian a confirmat pentru ZIUA de CLUJ că lucrează în cadrul Primăriei Cluj-Napoca de la finalul lunii iunie şi că, deocamdată, este singurul angajat al Compatimentului pentru monitorizarea managementului regiilor autonome din subordinea Consiliul Local, structură înfiinţată în noiembrie 2012, la nivelul Direcţiei Tehnice a primăriei. Despre ţintele noii poziţii, proaspătul angajat al primarului Emil Boc a menţionat că acestea presupun numirea unor noi consilii de administraţie la cele trei regii din subordinea forului local, dar şi a unor noi administatori. Adică, a afirmat Coroian, el trebuie să se asigure că regiile sunt manageriate mai eficient şi subvenţiile din bani publici sunt folosite tot mai eficient, chiar să se diminueze, iar structurile să ajungă să se autofinanţeze.
Noul angajat al primăriei a menţionat că există o procedură, conform aceleiaşi ordonanţe 109, care trebuie respectată: numirea unei comisii de selecţie a noilor membri ai Consiliilor de Administraţie a celor trei regii de către forul local, selectare noilor membri, apoi alegerea unui administrator din rândul acestora şi fixarea pentru acesta a unor indicatori de performanţă. Când se va întâmpla acest lucru. „Habar nu an, adică nu habar nu am ci probabil la proxima şedinţă a Consiliului Local se va numi comisia cu competenţe pe resurse umane, iar apoi se va trece la selecţia noilor membri ai Consiliilor de Administraţie. Ordonanţa în cauză nu stipulează că aceştia să fie apolitici ci doar să aibă competenţe", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Alexandru Coroian.

Opoziţia USL din Consiliul Local a acuzat anul trecut că respectiva structură la care recent a fost angajat consilierul judeţean PDL nu se justifică, ba mai mult, implică şi cheltuirea banului public şi e făcut pentru a plasa "clienţii de partid" ai democrat-liberalilor. Primarul Emil Boc a forţat crearea respectivului compartiment invocând ordonanţa de urgenţă a guvernului nr. 109 privind guvernanţa corporatistă a instituţiilor publice. Ca să facă un compromis, democrat liberalii au redus posturile de la patru la două pentru noul compartiment.

Edilul justifica că administraţia locală are nevoie de angajaţi în plus care să monitorizeze managementul celor trei regii din subordine şi să sporească performanţa, în condiţiile în care regiile primăriei sunt subvenţionate din bani publici pentru a acorda gratuităţi pensionarilor sau pentru ca clujenii să plătească preţuri decente pentru căldură şi apa caldă. În schimb, consilierii USL au insistat în noiembrie 2012 că monitorizarea regiilor se face gratuit de către forul local şi că nu e oportun să angajezi noi cheltuieli publice. "Nu se justifică în prezent financiar un compartiment cu patru oameni încadraţi la program de opt ore pe zi lucrătoare pentru a verifica regiile care au conducere şi consilii de administraţie. Nu mi-aş dori ca acest compartiment să fie un suport de transferuri ale unor omeni din alte compartimente sau de angajări cu dedicaţie", atrăgea atenţia consilierul PSD Claudia Anastase. „Este un prilej acest nou compartiment pentru a mai angaja doi-trei membri ai PDL care au rămas pe dinafară", adăuga consilierul PNL, Steluţa Cătăniciu. Primarul Emil Boc nu s-a lăsat. A invocat că a primit o propunerea de la oficialii Consiliului Judeţean de a înfiinţa acest compartiment pentru că şi la nivel de judeţ acum se discută despre membrii din consiliile de administraţie ale regiilor subordonate, dar şi de verificare criteriilor de performanţă a managerilor acestor structuri. „Tot ce e gratuit e otrăvit", completa Boc.
În sprijinul lui Boc a venit consilierul PDL Radu Moisin care a explicat că iniţiativa înfiinţării compartimentului este mai veche, din aprilie-mai 2012 (propunerea de înfiinţare venind de la vechea conducere PDL a Consiliului Judeţean - Alin Tişe). „Noi am mai modificat o dată organigrama anul acesta şi mi s-a părut penibil ca în aprilie mai să mai solicităm o dată Agenţiei Funcţionarilor Publici să o modificăm ca să înfiinţăm acest compartiment", a explicat Mosin (fost primar în acea perioadă n. red.) ca să demonstreze că noul compariment nu este apanajul edilului Boc.

Alin Tişe, fost preşedintinte al Consiliului Judeţean, în prezent senator de Cluj, a declarat că nu ştie despre vreo solicitare expresă pe care să o fi făcut-o lui Moisin de a înfiinţa respectivul compariment la nivelul primăriei. "Probabil înfiinţarea acestui compatiment are o bază legală. Oricum Consiliul Judeţean nu poate dicta primăriei să înfiinţeze un compatiment. Poate a fost vorba despre o adresă pe care am trimis-o la toate primăriile din judeţ prin secretarul judetului, o adresă standard. Eu am aflat de două zile că Coroian a fost angajat la primărie. Şi despre Marinel Andro am citit în presă că a fost, de asemenea, angajat. Ei de la primărie să răspundă pentru ce fac acolo", a spus Tişe. Acesta a negat vreo implicare în angajarea lui Coroian sau că ar fi contribuit la asigurarea unui loc "călduţ" pentru acesta în administraţia locală.

Emil Boc a mai angajat în cadrul primăriei clujene o serie de membri de partid care au rămas în afara sistemul public de funcţii, după alegerile de anul trecut. De altfel şi Radu Moisin, în lunile în care a asigurat interimarul la primăria clujeană a semnat pentru angajarea mai multor membri din organizaţia de tineret a PDL Cluj.

 

Comenteaza