Soluţia pentru Peninsula: amânarea cartierului de hârtie

Soluţia pentru Peninsula: amânarea cartierului de hârtie
Administraţia locală vrea să administreze încă patru ani terenul de pe Valea Gârbăului pus la bătaie în acest an pentru derularea festivalului, în premieră la Cluj-Napoca.

Instituţia şi-a asumat să convingă Ministerul Apărării să prelungească termenul de dare în administrare a suprafeţei de 12,6 ha de la trei ani (începând din 2010) la şapte ani pentru amenajarea cartierul de locuinţe în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Ministerul Dezvoltării. Investiţia în cartier este estimată la 560 de milioane de lei, din care cea mai mare parte trebuie susţinută prin programe ANL.

Primăria argumentează că, raportat la etapele care trebuie parcurse pentru punerea în operă a parteneriatului pentru construcţia de locuinţe pe Valea Gârbăului, termenul stabilit de trei ani pentru dare în folosinţă a primelor locuinţe nu putea fi respectat, fiind necesară prelungirea acestuia. Terenul de 12,6 ha a fost dat în administrarea primăriei prin hotărâre de guvern şi predat efectiv de către Ministerul Apărării în august 2010. Protrivit protocolului de colaborare încheiat de primărie, pe teren urmau să fie realizate 2.600 de unităţi locative, dintre care 40%, dar nu mai puţin de 920 de unităţi locative trebuiau transferate în maxim trei ani de la predarea amplasamentului de pe Valea Gârbăului, cu tot cu terenul aferent către Ministerul Apărării.

În caz contrar, primăria pierde administrarea terenului după cei trei ani. Având în vedere că anul acesta se împlinesc cei 3 ani, administraţia locală a iniţiat formalităţile pentru prelungirea perioadei de predare a primelor locuinţe la 7 ani. Consilierii locali au adoptat în acest sens o hotărâre la şedinţa ordinară de joi. Primarul Emil Boc a declarat că lucrările de viabilizare cad în sarcina primăriei şi că locuinţele vor fi construite prin programele ANL de către această agenţie. Boc a mai precizat că a avut discuţii cu ministrul de Interne, Mircea Duşa, şi a primit asigurări că solicitarea de prelungire va fi aprobată.

Din 2010 până în prezent, potrivit Serviciului de investiţii al primăriei, s-au realizat documentaţiile de urbanism aferente proiectului (introducerea terenului în intravilan, elaborarea Planului Urbanistic Zona, obţinerea avizului de mediu, întocmirea temei de proiectare şi a documentaţiei de licitaţie pentru elaborarea studiului geotehnic şi a celui de fezabilitate).
Lucrările de viabilizare a cartierului de pe Valea Gârbăului sunt estimate la 8,2 milioane de lei, fără cele de consolidare a versantului din zonă. Lucrările de infrastructură sunt estimate la 14,1 milioane de lei, amenajarea locuinţelor, la 443 de milioane de lei, iar dotările publice, la 94 de milioane de lei.

Primăria Cluj-Napoca estimează întreaga investiţie de pe Valea Gârbăului la 560 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Pentru proiectare, estimarea de contract este de 16, 8 milioane de lei, iar pentru studiul geo şi cel de fezabilitate, de 8 milioane de lei. Următoarele etape de proiect vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici după finalizarea studiului de fezabilitate, transferarea terenului la ANL pentru construirea de locuinţe, cu etapele de avizare la Ministerul Dezvoltării, lansarea licitaţiilor de către agenţie şi, în paralel, derularea lucrărilor de viabilizare ce revin municipalităţii.

 

 

Comenteaza