Spitalul Regional de Urgenţă, abandonat după campania electorală
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 13 Iun 2012, 23:04
- Administraţie
- Ascultă știrea
Din cele 81 de administraţii clujene, 20 se vor alege cu primari noi, în urma alegerilor din 10 iunie. În mare, edilii au promis că marile proiecte aflate în derulare vor fi continuate, aşa cum, de altfel, au promis şi în campania electorală. Spitalul Regional de Urgenţă însă, care a tot fost vehiculat ca muniţie în lupta electorală de la aceste alegeri, pare să nu mai reprezinte acum o prioritate zero, mai ales că şi Alin Tişe a pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ).
Atât primarul interimar al municipiului, Radu Moisin, cât şi noul primar al comunei Floreşti, Horea Şulea, au transmis că pentru proiectul spitalului nu pot fi angrenaţi banii administraţiilor clujene şi că fie se vor găsi fonduri private, fie se aşteaptă ajutorul guvernului.
Primăria Cluj-Napoca şi CJ Cluj vor avea o echipă nouă, conform rezultatelor alegerilor din 10 iunie. De asemenea, din celelalte 80 de primării clujene, 20 şi-au schimbat edilii, în mare parte aceştia fiind reprezentanţi ai USL, dar şi ai PDL şi UDMR. Principalele modificări vizează comunele vecine municipiului Cluj-Napoca, Floreşti (unde primarul Ioachim Vancea de la PDL a fost înlocuit de Horea Şulea de la PNL), Apahida (unde primarul Ionel Fărcaş de la PNL a fost înlocuit de Grigore Fati de la PSD) şi Baciu (unde primarul Ioan Pop de la PDL a fost înlocuit de Florin Mureşan de la PSD). În principiu, edilii au promis că pentru toate proiectele propuse în campania electorală vor încerca să găsească soluţii şi că, de asemenea, vor continua şi acele obiective care au fost demarate anterior.
Singurul obiectiv care pare să nu-şi mai găsească neapărat locul în planurile noilor echipe administrative este Spitalul Regional de Urgenţă. Primarul interimar Radu Moisin (pe care Emil Boc l-a anunţat drept principalul favorit pentru o funcţie de viceprimar, în cazul în care PDL va ajunge să se coalizeze cu UDMR), spune că soluţia de finanţare a spitalului din fonduri proprii este nesustenabilă. "Noi nu avem bani pentru un astfel de proiect. Şi dacă am pune la un loc bugetul Consiliului Judeţean cu cel al Primăriei Cluj-Napoca şi al Primăriei Floreşti, tot nu am avea bani pentru un astfel de obiectiv. Trebuie găsită o soluţie privată", a precizat Radu Moisin, pentru REALITATEA FM Cluj. Dacă acesta a vehiculat în campanie ipoteza angajării unei investiţii coreene, în prezent spune că firmele asiatice doar s-au interesat de acest proiect şi nu ar fi promis vreodată ca vreo companie să investească.
De asemenea, noul primar din Floreşti, Horea Şulea, este de părere că nu este normal ca pentru Spitalul Regional de Urgenţă să fie folosiţi banii locali. "Vorbim de un spital care va deservi întreaga regiune, normal este ca în această investiţie să se implice statul, nu doar judeţul Cluj. Guvernul trebuie să intervină şi să susţină această investiţie", a spus Horea Şulea. În opinia sa, atât timp cât guvernul a găsit peste 150 de milioane de euro să bage în câţiva kilometri de centură ocolitoare, ar trebui să se preocupe să susţină şi acest spital regional de urgenţă. Şulea a explicat că preocuparea sa va fi să investească în drumuri, dar şi să susţină proiectul realizării unei artere suplimentare care să lege Floreştiul de municipiul Cluj-Napoca. "Pentru spital se pot găsi soluţii, iar noul guvern sunt convins că va privi cu alţi ochi acest proiect. În ceea ce ne priveşte, avem foarte multe obiective pe care trebuie să ne cheltuim banii. Mă aştept ca pe viitor să obţinem un ajutor financiar mai consistent de la Consiliul Judeţean, având în vedere că în ultimii patru ani noi am tot fost săriţi de la finanţare", a spus Şulea.
Primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, a precizat că una dintre preocupările noii echipe a primăriei va fi aceea de a relansa proiectul Zonei Metropolitane, urmând ca toate primăriile partenere să fie invitate pentru o nouă strategie. Pe viitor, a apreciat Moisin, în planul de dezvoltare a Zonei Metropolitane vor fi incluse mult mai multe proiecte de dezvoltare din judeţ. În acest sens, el mizează pe parteneriate şi asocieri, având în vedere că primăriile clujene dispun de terenuri care pot fi exploatate pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii.