Statuia ciobanului Donath care a salvat Clujul de invazia turcilor ar putea fi mutată la Muzeul Etnografic. Cât costă mutarea
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Mar 2014, 13:36
- Administraţie
- Ascultă știrea

Instituţia a publicat azi un anunţ de licitaţie pentru conservarea şi reamplasarea statuii lui Donath, pentru care bugetează 38.700 lei plus TVA (48.000 lei).
În prezent statuia se află în incinta unei proprietăţi private, pe dealul Hoia. Aceasta ar urma să fie mutată în incinta parcului etnografic "Romulus Vuia".
Iată cum e prezentată istoria ciobanului Donath, care ar fi salvat oraşul de invazia turcilor: "Legendele Clujului îl amintesc pe Donath, ciobanul care îşi păstorea turma lângă pădurea Hoia, a observat manevrele turcilor care au început să taie dealul argilos şi roşiatic ce lega pădurea de dealurile Cetăţuiei şi şi-a dat seama că oraşul era în pericol. Asemeni eroului de la Marathon, a fugit într-un suflet să ducă vestea clujenilor, după care din cauza emoţiei şi a efortului a murit subit. Clujenii, însă, au atacat oastea turcească şi au reuşit să salveze oraşul". Drept recunoştiinţă pentru sacrificiul făcut de Donath, clujenii i-au ridicat o statuie în stil baroc pe la 1735, conform cercetătorului Nicolae Sabău, pe coasta cu vii a dealului Cetăţuii, acolo unde acesta obişnuia să-şi ducă oile la păscut. Statuia este o superbă operă de artă în stil baroc. Citeşte aici povestea statuii
Dispariţia acestui erou al rezistenţei otomane a fost urmată de noi cuceriri ale turcilor care au ocupat şi Gilăul şi Rákóczi a fost alungat de catre turci de pe tronul Transilvaniei. Se ştie că la mijlocul secolului XVII cetatea Clujului era, prin legile medievale impuse de Unio Trium Nationum şi Tripartitului lui Werboczy, un oraş locuit de naţiunile privilegiate cu religii recepte: unguri, saşi şi secui. E mai mult decât probabil că Donath a fost un cioban român care păştea turmele de oi pe dealurile pădurii Hoia, şi ca toţi conaţionalii săi de religie schismatică aveau dreptul să locuiască numai extra muros, în afara zidurilor cetăţii feudale. E interesant cum s-a impus în mentalitatea colectivă a vremii salvarea Clujului de către un cioban din zona periferică a extra muros.