Ce șanse sunt ca Putin să invadeze o țară NATO. Răspunsul românului din fruntea NATO

Ce șanse sunt ca Putin să invadeze o țară NATO. Răspunsul românului din fruntea NATO
| Foto: zf.ro

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este de părere că nu există un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în ţările baltice, nici în alte părţi, cauzat de Rusia.

Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Digi 24, dacă există evaluări cu privire la scenariul că Vladimir Putin ar putea ataca un stat membru NATO, nu neaparat acum, ci într-un orizont de câţiva ani. 

Trebuie să spunem un lucru, că Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti.

Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură. Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, a declarat Mircea Geoană, potrivit news.ro.

El a adăugat că NATO nu vede un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. 

“Asta nu înseamnă că avem vreun indiciu, şi vreau să o spun extrem de clar, pentru că sunt şi aici multe comentarii pe care eu le înţeleg, comentarii occidentale pe care iar le înţelegem, că noi nu vedem un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor NATO. Ar fi şi o disproporţie de forţe. Dar, în condiţiile în care războiul din Ucraina este, într-un un moment, destul de complex, şi dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu rezistă, atunci apetitul Rusiei în această eventualitate pe care noi facem tot ce depinde de noi să o evităm.

Şi pentru România este important să nu avem ruşii pe graniţa noastră încă o dată. Dar şi ca Occident este important. Şi asta spunem noi. Haideţi acum să ne facem treaba, să-i ajutăm pe ucrainieni, să ne punem în aplicare planurile de apărare şi descurajare deja aprobate la NATO şi suntem într-o fază avansată, inclusiv aici la zona Mării Negre, să ne facem datoria. Pentru că cea mai bună apărare este descurajarea”, a explicat secretarul general adjunct al NATO. 

Comenteaza