Centrul de cultură născut pe rămășițele cazarmei militare de pe 21 Decembrie, GATA anul acesta
- Scris de Anca Mureşan
- 22 Ian 2025, 13:00
- Cultură
- Ascultă știrea

Lucrările la centrul cultural prevăzut pe locul fostei cazarme militare de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca vor fi gata spre finele acestui an. Centrul Cultural Clujean este beneficiarul acestei investiții. Funcționarea Centrului Cultural Transilvania încă din 2025 depinde însă de durata procesului de recepție al lucrărilor.
"Renovarea Garnizoanei de pe 21 Decembrie intră pe ultima turnantă, clădirea urmînd să găzduiască un hub cultural cu spații de lucru, de întîlnire, de socializare și de mici evenimente culturale, pe trei niveluri și o suprafață totală de 2400 mp. Garnizoana va deservi în primul rînd pe profesioniștii din sectoarele culturale și creative ale Clujului, împreună cu publicurile lor. Municipalitatea, care deține și renovează Garnizoana, a prezentat proiectul ca pe un prim pas către un centru de artă contemporană care ar urma să fie construit în viitor în apropiere", a declarat Ștefan Teișanu, director și fondator al Centrului Cultural Clujean.
La începutul anului 2023, administrația locală a semnat contractul de execuție pentru lucrări cu Asocierea SC Euras SRL și SC Addconcept SRL, având ca obiect execuția lucrărilor pentru proiectul „Restaurare, revitalizare și valorificarea monumentului istoric de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 din Cluj-Napoca – pavilionul B, în vederea realizării unui centru cultural”.
Conform proiectului de modernizare, la subsol vor fi amenajate spații expoziționale, de seminarii și ateliere, la parter vor fi săli de evenimente și expoziții sau pentru workshop-uri, iar la mansardă spații multifuncționale, studio-uri artistice sau spații pentru activități educaționale. De asemenea, proiectul prevede lucrări de rezistență, dar și de arhitectură.
Restaurarea Pavilionului B - monument istoric - face parte din strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca şi îşi propune redarea în folosul comunităţii prin introducerea unor funcţiuni care să corespundă cerinţelor locuitorilor pentru spaţii culturale.
Proiectul a fost propus spre finanţare în perioada 2021- 2027 în cadrul domeniilor pentru dezvoltarea localităţilor urbane, turism şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural. Valoarea totală aprobată a proiectului este de 38,8 milioane de lei, inclusiv TVA.