Capodopera care vorbeşte după 40 de ani

Capodopera care vorbeşte după 40 de ani
Proiecţia specială a filmului “Nunta de piatră” a fost unul din cele mai gustate evenimente ale ultimelor zile în cadrul TIFF.

Realizat acum peste 40 de ani, filmul s-a bucurat în cadrul festivalului de o apreciere deosebită, fapt semnalat şi de directorul festivalului, la gala de închidere.

Filmat la începutul anilor '70 la Roşia Montană, "Nunta de piatră" încântă spectatorul cu plasticitatea imaginii, ce fixează, exclusiv în alb-negru, cadre memorabile. Directorul de imagine este Iosif Demian, iar scenograf Helmut Sturmer. Proiecţia specială a filmului, organizată vineri la cinema Florin Piersic, în cadrul TIFF, a atras sute de spectatori, foarte mulţi încântaţi la vederea, respectiv revederea peliculei. Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a precizat, de altfel, în cadrul galei de închidere că proiecţia filmului la Cluj a fost foarte apreciată. "Mă bucur că suntem aici, că am văzut o proiecţie atât de bună (din punct de vedere tehnic - n. red.), se pare că aici la Cluj sunt aparate minunate", a remarcat după proiecţia de la cinematograful amintit Dan Piţa, regizorul mediu-metrajului "O nuntă", una din cele două părţi din care este alcătuit filmul. Celălalt mediu-metraj, "Fefeleaga", este regizat de Mircea Veroiu.

Unul din elementele inedite ale celor două pelicule este numărul redus al cuvintelor utilizate. În redarea tensiunii dintre personaje, a stărilor interioare ale acestora, un rol foarte important îl au tăcerea, sunetul (responsabil de sunet Gheorghe Marai), respectiv muzica, de un dramatism aparte, compusă de Dorin Liviu Zaharia şi Dan Andrei Aldea. Chiar dacă pleacă de la o situaţie specifică, a unei văduve dintr-o comunitate din proximitatea muntelui, rămasă cu un singur copil, bolnav şi el, mediu-metrajul "Fefeleaga" capătă dimensiuni universale prin prisma problemelor tratate, a suferinţei, resemnării, a atitudinii faţă de evenimente dramatice, respectiv prin valoarea estetică deosebită. Cea de-a doua parte a filmului, "La o nuntă", tot după o nuvelă a lui Ion Agârbiceanu, surprinde cu umor, pe alocuri grotesc, tragismul căsătoriei aranjate între o tânără şi un soţ bogat. Tensiunea este redată gradual, în special prin intermediul gesturilor, al privirilor, al modului de succesiune a cadrelor. "Nunta de piatră" reuşeşte, la 40 de ani de la premieră, să surprindă prin modul foarte poetic în care transpune situaţii dramatice de viaţă. Într-un top al celor mai bune filme româneşti din toate timpurile, realizat în 2008, în urma voturilor a 40 de critici de film, "Nunta de piatră" se clasează pe locul şase.

 

 

Etichete
Comenteaza