Cel mai cunoscut pianist român va concerta la Cluj

Cel mai cunoscut pianist român va concerta la Cluj
Cel mai cunoscut pianist român, un violonist care în viața de zi cu zi pilotează aeronave Airbus și fondatorul cvartetului clujean Arcadia își unesc forțele pentru un concert în favoarea tinerilor care vor să învețe o meserie.

Trei artiști de excepție vor urca miercuri pe scena Academiei de Muzică Gheorghe Dima pentru a construi, din note muzicale, un viitor mai bun pentru tinerii clujeni din comunități defavorizate.

Horia Mihail, unul dintre cei mai apreciați pianiști români, Cristian Mandu (foto), violonist, dar și pilot-comandant de aeronave Airbus A320, și Zsolt Török, violoncelist fondator al cvartetului Arcadiași membru al Filarmonicii Transilvania, vor susține un concert caritabil în 7 septembrie, la ora 19:00. Intrarea este liberă, iar în program figurează lucrări ale unor compozitori precum Haydn, Masenet, Fauré, Kreisler și Piazzola.

Cu prilejul concertului, doritorii pot face donații pentru a sprijini programul de calificare profesională și educație nonformală YouthBuild, implementat de asociația nonprofit Habitat pentru Umanitate, prin care tineri clujeni din categorii și comunități defavorizate urmează timp de patru luni cursuri prin care sunt calificați în meserii căutate pe piața muncii, în așa fel încât la final să își găsească mai ușor un loc de muncă, să poată oferi un trai decent familiilor și să devină membri activi și implicați în comunitate, contribuind la bunăstarea tuturor. 

Horia Mihail a concertat de 1.000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, SUA, Germania, Franța, Japonia și America de Sud. Pasiunea sa pentru muzică s-a tradus în turnee precum „Pianul călător”, „Duelul viorilor” și „Vioara lui George Enescu la sate”, prin care a adus muzica mai aproape de sufletele a mii de români.

Cristian Mandu a studiat muzica în România, SUA, Elveția și are la activ zeci de concerte alături de orchestre din cele trei țări, dar și din Franța sau Norvegia. El și-a transformat pasiunea pentru aviație în meserie, fiind căpitan comandant de aeronave Airbus A320. În ultimii ani, a fost organizator și promotor al unor concerte caritabile organizate la Cluj, în favoarea unor asociații nonprofit cu misiune socială. 

Zsolt Török a absolvit liceul și conservatorul la Cluj, unde a fondat ulterior Cvartetul Arcadia, alături de care a concertat în săli importante din Europa, Asia și America. Este membru al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca din 2005, dar a interpretat ca solist și alături de filarmonicile din Satu Mare, Sibiu, Oradea şi Braşov.

Programul Youth Build se află la a doua ediție. Prima generație de absolvenți a cuprins 28 de tineri, dintre care 26 au absolvit, iar 4 și-au găsit un loc de muncă în prima săptămână după absolvire. Intrarea la concertul de miercuri este liberă, în limita locurilor disponibile în sală. Cei care doresc să rezerve un loc pot face donații online pe site-ul concert.habitatcluj.ro. 

Habitat pentru Umanitate este o organizaţie nonprofit, a cărei viziune este o lume unde fiecare om are o locuință decentă. La Cluj, în 17 ani de activitate, asociația a asistat 576 de familii, respectiv 1.179 de persoane, prin construirea a 92 de locuințe în șapte comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 400 de locuințe. 4.500 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantiere alături de familiile-partener.

Comenteaza