Claude Lelouch: Suntem şapte miliarde de oameni care filmăm

Claude Lelouch: Suntem şapte miliarde de oameni care filmăm
Cunoscutul regizor francez consideră că arta cinematografică se află în prezent în faţa unui moment crucial, pe fondul facilităţilor oferite de tehnologie

"Astăzi toată lumea filmează, suntem şapte miliarde de oameni care filmăm. Se poate realiza un lungmetraj cu telefonul mobil", subliniază regizorul francez Claude Lelouch, premiat ieri pentru întreaga activitate la TIFF. Realizator a peste 40 de filme, cineastul francez susţine că peliculele sale se adresează inimilor spectatorilor.

"Cinematografia urmează evoluţia tehnologică, cineaştii se adaptează tehnologiei de azi. La începutul carierei era foarte greu să reuşim să prindem emoţia personajelor, astăzi e foarte facil. E suficient să filmezi cu o cameră mică, cu telefonul mobil. Astăzi majoritatea celor care filmează sunt amatori. Toată lumea filmează, suntem şapte miliarde de oameni care filmăm. Poţi realiza un lungmetraj cu telefonul mobil. În aceste condiţii, este nevoie ca cineaştii să aibă cu adevărat ceva de spus", a precizat regizorul francez Claude Lelouch, în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri la TIFF. Cinematografia se va afla în faţa unui moment crucial în următorii ani, tehnologia oferind în prezent posibilitatea transmiterii realităţii aşa cum e, astfel că arta actorilor de a imita, mima realitatea nu mai este la fel de relevantă, conform cineastului. "Actorii trebuie să redevină fiinţe umane", a punctat Lelouch.

Conform regizorului francez, există patru mari teme de film: dragostea, munca, amiciţia şi familia. "Prefer dragostea în locul politicii", a subliniat Claude Lelouch, care a adăugat că preferă să se adreseze cu preponderenţă inimilor spectatorilor decât inteligenţei lor. Regizorul, realizator a peste 40 de filme, a motivat de ce nu tratează subiecte politice, cu excepţia războaielor mondiale, când se concentrează pe ideea de reunire. "Regizorul este obligat să fie în mijloc, în mijlocul actorilor, al tehnicienilor. Uneori între un membru ale echipei tehnice şi un star e o diferenţă de venituri astronomică, de la 1 la 1.000, ceea ce poate părea chiar revoltător. Te confrunţi însă cu toate aceste inegalităţi. Să faci film este arta de a accepta că suntem toţi diferiţi, pe când politica încearcă să ne arate că suntem toţi egali", a subliniat cineastul. Realizator a 45 de filme, între care "Un bărbat şi o femeie" - distins cu Palme d'Or şi două Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film de limbă străină, Claude Lelouch a primit aseară, în cadrul TIFF, premiul pentru întreaga carieră.

Impresionat de filmul lui Mungiu

Claude Lelouch s-a arătat impresionat de cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, "După dealuri", premiat pentru scenariu şi jocul celor două actriţe din rolurile principale, la ediţia din 2012 a Festivalului de Film de la Cannes. "Cristian Mungiu a înţeles că «planul-secvenţă» (scenă unică, redată fără elemente de montaj) este aristocraţia cinematografiei. Ultimele minute din film sunt fascinante. Şi filmul câştigătorului de la Cannes, Michael Hanneke, merge tot în această direcţie", a arătat cineastul francez.

 

 

Etichete
Comenteaza