Comedie românească, criticată pentru că e prea amuzantă, între preferatele unui cunoscut critic de film britanic

Comedie românească, criticată pentru că e prea amuzantă, între preferatele unui cunoscut critic de film britanic
O producție românească se numără printre preferințele criticului de film Neil Young atunci când vine vorba de comedie: "Filmul a fost criticat pentru că este prea amuzant. Cum poți spune așa ceva? E bizar. Ăsta e rolul comediei. E un film bun!"

Este vorba despre filmul "Aferim!", în regia lui Radu Jude, premiat anul acesta la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie.

"Producția are un echilibru perfect între comedie și seriozitatea subiectului istoric", a mai spus Young.

Filmul e unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, e un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound designul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător este Ada Solomon.

Din distribuție fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu și Dan Nicolaescu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Jude drept "o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele westernului clasic". "Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant", a notat The Hollywood Reporter.

Criticul de film Neil Young face parte din juriul competiției Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj 2015. De altfel, este o prezență constantă la festivalurile de film și colaborează cu The Independent, Monocle, azed and Confused, KINO!, Senses of Cinema, Time Out și multe alte publicații. Din 2011 este co-director al Bradford International Film Festival. Este membru în bordul de conducere al mai multor festivaluri de film, precum Crossing Europe (Linz), Tromsø (Norvegia), Ljubljana (Slovenia) și a făcut parte din juriile a peste 25 de festivaluri de film.

Comenteaza