Filme de top în secțiunile Supernova și Fără Limită, la TIFF

Filme de top în secțiunile Supernova și Fără Limită, la TIFF
Secţiunea Supernova, prezentată şi în acest an de Electrogrup adună 25 dintre cele mai bune titluri lansate în circuitul festivalier în ultimul an, iar Fără Limită - 16 filme bizare, violente, incomode, selecționate de directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, Mihai Chirilov.

TIFF continuă și în acesta an seria proiecțiilor 3D la Cinema Florin Piersic din Cluj, cu o ocazie rară pentru spectatorii din România: aceea de vedea filmul lui Martin Scorsese nominalizat la Oscaruri, Hugo 3D, pe ecran mare. Pelicula nu va fi distribuită în cinematografele din țară, iar la TIFF va fi proiectată în 3D, în varianta originală, fără subtitrare în limba română.

La secţiunea Supernova clujenii pot viziona:

Café de Flore (r. Jean-Marc Vallée), pentru care Vanessa Paradis a primit trofeul de interpretare la Veneția 2011, este unul dintre ele. În această dramă emoționantă, actrița joacă rolul unei coafeze din Parisul lui 1969 care-și crește singură fiul născut cu sindromul Down.

Salcâmii/ Las acacias, pentru care Pablo Giorgelli a primit Caméra d'Or la Cannes 2011, este un road-movie și o poveste de dragoste fascinantă, Beirut Hotel (r. Danielle Arbid), selecționat la Locarno, e istoria unei pasiuni amoroase pe muchie de cuţit, care reflectă situația unei ţări ce ezită între război şi pace, iar Întârzierea/ La demora (r. Rodrigo Plá), distins cu Premiul Juriului Ecumenic la Berlin -o dramă despre suferința unei mame cu trei copii nevoită să-și abandoneze tatăl senil.

Unul dintre highlight-urile secțiunii este și filmul cineastului iranian închis pe nedrept de autoritățile din Iran, Jafar Panahi, Acesta nu e un film. Documentarul clandestin, filmat în parte cu un iPhone şi transportat ilegal în Franţa într-un tort, pentru a fi inclus, în ultimul moment, în selecţia de la Cannes 2011, descrie viaţa de zi cu zi a regizorului în timpul arestului la domiciliu în apartamentul său din Teheran. Panahi a primit interdicția de a mai face film în Iran în următorii 20 de ani.

După un traseu de excepție prin festivaluri, Domnul Lazhar/ Monsieur Lazhar (r. Philippe Falardeau), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și deținător a șase trofee la premiile industriei canadiene, inclusiv pentru Cel mai bun film, este adus în premieră la TIFF.

Domnul Lazhar este drama unui refugiat algerian care ia locul unei profesoare care s-a sinucis șiîncearcă să se adapteze la noul mediu purtând pe umerii săi o tragedie cumplită.

 

De neratat sunt și Ministrul/ The Minister, recompensat cu premiul FIPRESCI la Cannes 2011(Un Certain Regard), un film despre odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexă şi ostilă, O viață simplă/ A simple Life (r. Ann Hui), o tragedie de familie inspirată de întâmplări reale multi-premiată la Veneția 2011, Poongsan (r. Juhn Jaihong), un film produs de Kim Ki-duk, despre un tânăr care străbate Coreea de Sud şi de Nord pentru a alina durerea familiilor destrămate de separarea celor două ţări, Frații/ Brothers, de Mika Kaurismaki (omagiat la TIFF în 2009), experimentalul Tabu (r. Miguel Gomes), recent premiat la Berlin, sau Lasă lumina aprinsă/ Keep the Lights On (r. Ira Sachs), relația tensionată dintre doi bărbați, în New York-ul anilor 90, sau Best Exotic Marigold Hotel (r. John Madden), o comedie despre pensionari britanici veniți să se odihnească la un hotel din India, cu Judi Dench, Maggie Smith și Tom Wilkinson.

La secţiunea Fără limită / No Limit clujenii pot viziona:

Poate cel mai aproape de titlul secțiunii se află Alpii/ Alps, filmul cu accente absurde al regizorului grec Yorgos Lanthimos, faimos pentru Dogtooth. Premiat anul trecut la Veneția, pentru scenariu, Alpii este povestea unui grup bizar - o infirmieră, un paramedic, o gimnastă şi antrenorul ei - care pun bazele unui nou serviciu: iau locul persoanelor decedate, angajaţi fiind de apropiații acestora. Rușine/ Shame (r. Steve McQueen) vine cu faima câștigată prin festivaluri și cu Michael Fassbender în rolul unui dependent de sex, rol care i-a adus un premiu de interpretare la Veneția.

În Portret de noapte/ Twilight Portrait (r. Angelina Nikonova), o asistentă se transformă într-o bizară versiune a ei de noapte, după ce este violată de trei polițiști, în Michael (r. Markus Schleinzer, Cannes 2011), un puști este răpit de un pedofil și forțat să trăiască în casa lui, iar în Porfirio (r. Alejandro Landes), un bărbat în scaunul cu rotile visează că poate zbura.

În premieră, filmul realizat parțial în România despre un incident mediatizat intens în presa italiană, Diaz (r.Daniele Vicari), cu Monica Bîrlădeanu, va putea fi vizionat la TIFF. Fanii lui James Dean vor avea un motiv de bucurie - Joshua Tree, 1951: Un portret al lui James Dean (r. Matthew Mishory) va dezvălui momente de început din cariera regretatului star american.

Bestiar, un alt titlu de neratat, selecționat la Sundance și Berlin, este o bizară „carte de poze cinematografică" - cum o descrie regizorul Denis Côté - despre observarea mutuală dintre oameni și animale, Nicio victimă/ Zero Killed (r. Michael Kosakowski), proiectat în premieră internațională la TIFF, explorează fanteziile despre crime ale oamenilor, iar Gloria târfelor (Michael Glawogger) este un triptic cinematografic despre prostituţie, care trece prin Thailanda, Bangladesh şi Mexic.

 

Etichete
Comenteaza