TIFF reînvie centrul Clujului

TIFF reînvie centrul Clujului
O clădire din secolul al XVI-lea, cu beciuri neştiute, va fi Casa TIFF, hotelul Continental va găzdui petreceri, Muzeul de Artă - evenimente, iar Cinema Arta îşi redeschide porţile la cea de-a 11-a ediţie a festivalului. TIFF Cafe Point va fi la Klausenburg Cafe. În Piaţa Unirii vor fi proiecţii senzaţionale.

241 de filme din 46 de ţări vor fi proiectate pe parcursul celor 10 zile de festival şi peste 800 de invitaţi sunt aşteptaţi în acest an la Cluj. Fiecare film va avea câte o proiecţie în centru şi una în Mărăşti, Mănăştur sau la mall.

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au oferit ieri presei un noian de informaţii despre ediţia din acest an a evenimentului, programată la Cluj-Napoca între 1 şi 10 iunie. Evenimentul a avut loc pe strada Universităţii nr. 6, într-o încăpere aflată în reparaţii, cu pereţi de cărămidă, ţevi şi miros de ciment. Organizatorii au descoperit din întâmplare în timpul festivalului din 2011 că este un spaţiu de închiriat, au lucrat la el aproape un an şi acum au anunţat că vor deschide aici Casa TIFF. Din imobilul de secol XVI nu lipsesc beciurile, din care unul, descoperit de constructori, nu se afla pe nici o hartă, iar ca misterul să fie deplin, în pod au găsit un pistol vechi, din perioada Imperiului austro-ungar. "Casa TIFF va fi un punct important pe harta Clujului, va fi un centru cultural care va avea o activitate lungă şi interesantă", a precizat Tudor Giurgiu, directorul evenimentului. Cu o suprafaţă utilă de peste 1.000 mp, Casa TIFF va include săli de lucru şi conferinţe, spaţii de vizionări de filme, dar şi o cafenea-club-restaurant în care pot fi organizate deopotrivă concerte şi piese de teatru.

Despre campania vizuală a ediţiei, directorul Mihai Chirilov a mărturisit că "ne aşteptam să ne auzim vorbe". "Au fost ceva controverse şi în interiorul echipei, pentru că eroul imaginar al unuia dintre spoturi este un tânăr care moare din cauza dependenţei de filme", a explicat el. Spotul prezintă mărturiile unor apropiaţi ai cinefilului, care povestesc şocaţi cât de împătimit era de filme şi de TIFF.

În cifre, TIFF 2012 înseamnă 482 de proiecţii, 241 de filme din 46 de ţări, 800 de invitaţi, din care peste 350 sunt străini, şi un buget de 1.600.000 de euro, "puţin mai mic" decât anul trecut, după cum a remarcat Giurgiu. "Nu ne-am mai concentrat atât de mult pe finanţare, am renunţat la unele activităţi pentru că am primit semnale că totul se dilua, nu aveai cum să participi la atât de multe evenimente. Totuşi, a plecat un sponsor important şi asta se simte. E vorba de Nokia", a precizat directorul festivalului.

Sărbătoarea cinematografică va avea loc anul acesta în locaţii precum Cinema Florin Piersic, Victoria, Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Cultural Francez, Cinema Mărăşti, Odeon Cineplex, Ursus Open Air (Piaţa Unirii), Mănăştur Open Air. "Vom redeschide Cinema Arta. Am încheiat un parteneriat cu proprietarii clădirii şi vom aduce aparatură din Germania pentru proiecţii", a anunţat Giurgiu. "Nu va rămâne deschis şi după TIFF. Încă nu avem un plan clar în acest sens pentru următoarea perioadă" a declarat pentru ZIUA de CLUJ Andrei Sebestyen, proprietar al imobilului în care se află cinematograful.

Muzeul de Artă devine gazda TIFFArt, un program de evenimente, proiecţii şi concerte. De asemenea, la Continental vor fi evenimente şi petreceri la TIFF. Castelul Banffy de la Bonţida rămâne una dintre cele mai spectaculoase şi populare locaţii de evenimente ale festivalului. De această dată, aici va avea loc un eveniment închinat realizatorului de filme Georges Méliès: strănepoata lui, Marie-Hélène Lehérissey, şi fiul ei, Lawrence Lehérissey, vor susţine la castel cine-concertul Georges Méliès.

Programul festivalului cuprinde atât secţiunile tradiţionale precum Competiţia, Supernova, Umbre, Fără limită, Ce se întâmplă, documentarule?, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi secţiuni noi, precum Oameni şi zei, sau omagiul adus companiei Killer Filme, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Dintre acestea, miniseria HBO de 5 episoade "Mildred Pierce" va avea parte de o proiecţie maraton în cadrul festivalului. Despre filmele din competiţie, Chirilov a spus că "sunt filme foarte intimiste despre persoane aflate în criză". TIFF Cafe Point va avea loc la Klausenburg Cafe de pe strada Universităţii nr. 1.

Secţiunea 100%, este dedicată în acest an regizorului Stanley Kubrick. Jan Harlan, producător executiv al câtorva dintre filmelor sale, va prezenta proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodată film, "Napoleon", lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale cărui filmări urmau să aibă loc şi în România. Danemarca, Australia şi China vor fi prezente în cadrul secţiunii Focus, iar secţiunea 3x3 aduce un omagiu în acest an regizorilor Claude Lelouch, Ole Christian Madsen şi Hitoshi Matsumoto. În cadrul secţiunii EcoTIFF va avea loc proiecţia specială a filmului "GasLand", un documentar despre exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane.

Geraldine Chaplin este invitata de onoare a ediţiei, care va primi Premiul pentru întreaga carieră /Lifetime Achievement Award. Aceeaşi distincţie îi va fi oferită şi faimosului regizor francez Claude Lelouch, precum şi actriţei maghiare Mari Töröcsik. Actorul, regizorul şi managerul cultural Ion Caramitru va primi Premiul pentru Întreaga Carieră, oferit în fiecare an unei personalităţi din cinematografia autohtonă.

O premieră mondială a fost anunţată pentru vineri, 8 iunie, la Cinema Victoria: filmul "Noseland", de Aleksei Igudesman şi Sebastian Leitner. Cinefilii vor avea parte de povestea festivalului de muzică clasică de la Dubrovnik, relatată "într-o manieră inedită şi plină de umor" şi cu actori ca John Malkovich şi Sir Roger Moore.

Alte proiecţii eveniment sunt aniversarea a 40 de ani de la premiera "Nunţii de piatră", în regia lui Dan Piţa şi Mircea Veroiu, proiecţia filmului "Taxi Driver" de Martin Scorsese în Piaţa Unirii, primul film interactiv la TIFF, "Kiddo", de Millo Simulov, precum şi un proiect EducaTIFF în care copiii pot filma într-un studio mobil, după care vor pleca acasă cu "filmul" pe DVD. A fost subliniată prezenţa la festival a directorului Festivalului Internaţional de Fim de la Berlin, Dieter Kosslick. Un alt eveniment special este proiecţia la TIFF a opt scurtmetraje ale artistului clujean Mircea Cantor. "După ce au fost prezentate în toate marile muzee ale lumii, creaţiile lui Cantor vor fi prezentate pentru prima dată şi în România", a remarcat Tudor Giurgiu.

 

 

Etichete
Comenteaza