Trofeul TIFF ia drumul Norvegiei

Trofeul TIFF ia drumul Norvegiei
Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania s-a încheiat ieri. Marele premiu a fost câştigat de filmul “Oslo, 31 august”, din Norvegia.

Filmul "Oslo, 31 august", al regizorului norvegian August Joachim Trier, a obţinut "marele premiu" - Trofeul Transilvania al celei de-a XI-a ediţii a TIFF. Gala de închidere, cu decernarea premiilor, a avut loc sâmbătă seară la Teatrul Naţional din Cluj. Directorul Tudor Giurgiu a atras atenţia celui care urma să fie ales primar al municipiului să sprijine centre de artă independente, precum Fabrica de Pensule, Casa Tranzit sau Casa TIFF.

"Trofeul Transilvania se oferă filmului «Oslo» din Norvegia", a anunţat directorul Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, sâmbătă seară pe scena Teatrului Naţional din Cluj, în cadrul galei de închidere a celei de-a XI-a ediţii a TIFF. Alături de actriţa Geraldine Chaplin, el i-a înmânat Trofeul Transilvania lui Laurenţiu Mureşan, reprezentantul companiei de distribuire a filmului "Oslo, 31 august", regizorul nefiind prezent. Premiul, oferit de ICR, are o valoare de 15.000 de euro, cel mai mare cuantum al unei distincţii oferite în cadrul festivalului. Regizat de August Joachim Trier, "Oslo, 31 august" spune povestea unui tânăr, Anders, reîntors în oraş după un tratament într-un centru de reabilitare, încă "bântuit" de amintirea oportunităţilor irosite în trecut, sceptic cu privire la evoluţia vieţii sale în viitor. Pelicula a obţinut la TIFF şi premiul pentru cel mai bun scenariu.

Tot două distincţii - premiul publicului, respectiv premiul special al juriului, au fost obţinute şi de filmul "Chapiteau Show", din Rusia, regizat de Sergey Loban. Cel mai intens moment al serii l-a constituit însă discursul lui Geraldine Chaplin, căreia i-a fost decernat premiul pentru întreaga activitate. După premierea artistei, aplaudată la scenă deschisă, cel care a urcat pe scenă a fost Horia Roman Patapievici, directorul ICR. "Vreau să ne odihnim puţin în momentul pe care îl trăim. E un triumf, în ultimii şapte ani s-a petrecut ceva, nu doar cu filmul. Sunt spectacole de teatru, de dans contemporan, care s-au remarcat, de asemenea artişti care au devenit vizibili şi foarte apreciaţi peste hotare. Trăim un moment fast al culturii române. Câteva instituţii au ştiut să preia acest moment şi să îl facă durabil. Să ne bucurăm de succesul TIFF-ului pentru că exprimă ceva fast din viaţa noastră", a spus acesta.

Decernarea premiilor a avut loc în aceeaşi atmosferă sobră cu care organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-au obişnuit spectatorii în ultimii ani. Tinerii premiaţi, fie că a fost vorba de regizori sau actori debutanţi, au avut discursuri stângace, cum ar fi «Nu mi-am pregătit un discurs» sau «Cu siguranţă îmi voi da seama la sfârşitul galei ce trebuia să spun acum». Foarte emoţionată s-a dovedit Maja Milos, care a obţinut premiul pentru "cea mai bună regie". Actriţa Doroteea Petre, cea care a înmânat premiul pentru cea mai bună interpretare, s-a declarat emoţionată să prezinte o distincţie pe care ea însăşi a primit-o în urmă cu şase ani. "A fost primul meu premiu, mă bucur să îl pot acorda la rândul meu altcuiva", a spus ea. Ana Solomon, de această dată din rândul premiaţilor, a lăudat evoluţia TIFF. "Nici nu ştiu pentru ce să fiu emoţionată: pentru primul premiu al filmului pe care îl reprezint sau pentru că e de la TIFF. Cred că cineaştii români ar trebui să îşi unească forţele pentru a merge mai departe. Vocile unite sună mai bine în cor", a spus ea.

Tudor Giurgiu a prezentat în cadrul galei şi Casa TIFF, noul proiect al festivalului. "Am pus pe roate tot proiectul şi acum avem un loc care a devenit punctul zero al festivalului. Cred că viitorul primar al Clujului ar trebui să aibă grijă să asigure finanţări bine organizate şi pe termen lung unor proiecte cum sunt Casa TIFF, Fabrica de Pensule sau Casa Tranzit, nu văd de ce doar finanţarea unui teatru sau a Filarmonicii ar fi importante", a precizat directorul festivalului. Andi Vasluianu i-a înmânat premiul pentru întreaga carieră lui Ion Caramitru. Acesta a recitat poezia "Contabilitate" a lui Marin Sorescu. "Sunt micile mari bucurii pe care le ascultă un suflet şi cu care plecăm acasă", a declarat Caramitru. Cealaltă actriţă care a primit premiul pentru întreaga carieră în cadrul galei, Mari Töröcsik, a fost prezentată de Peter Ekstein-Kovacs. Cea de-a XI-a ediţie a TIFF s-a desfăşurat între 1 şi 10 iunie la Cluj-Napoca.

Trofeul Transilvania
"Oslo, 31 august" (r. Joachim Trier, Norvegia 2011)

Premiul pentru Cea Mai Bună Regie
"Clip" (r. Maja Miloš - Serbia / 2012)

Premiul Special al Juriului
"Chapiteau Show" (r. Sergei Loban, Rusia / 2011)

Premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu
"Oslo, 31 august" - scenariu Joachim Trier, Eskil Vogt

Premiul pentru Cea Mai Bună Imagine
"De joi până duminică" (r. Bárbara Álvarez Chile, Olanda / 2012)

Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare
"Teddy Bear" - Kim Kold (Danemarca / 2012)

Premiul FIPRESCI
Oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.
"Tiranozaur" (r. Paddy Considine, Marea Britanie / 2011)

Premiul Publicului
"Chapiteau Show" (r. Sergei Loban, Rusia / 2011)

Premii de Excelenţă
Regizorul şi directorul de imagine Iosif Demian
Scenograful Helmut Sturmer

Premii pentru întrega carieră
actriţa Geraldine Chaplin
regizorul Claude Lelouch
actorul Ion Caramitru
actriţa Mari Töröcsik

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj
"Toată lumea din familia noastră" (r. Radu Jude, România, Olanda / 2012)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj
"Blu" (r. Nicolae Constantin Tănase, 2011)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut
"Un gând, un vis, Doyle... şi-un pix" (r. Bogdan Ilie-Micu)

Menţiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc
"Trei zile până la Crăciun" (r. Radu Gabrea, România / 2012)

Premiul pentru Cel mai Bun Scurtmetraj din secţiunea Umbre
"Hope" (r. Pedro Pires, Canada / 2011)

Premiul Let's Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenţi
"It sees you" (r. Mara Şimon, Denisse Conn-Tubacu, Cristian Georgescu)

Premiul competiţiei locale
"Portret" de familie (r. Abel Visky)

Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale
"Connection Lost" (r. Paula Oneţ şi Manuela Borza)

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF
"Vara s-a sfârşit" - Cristina Bîlea

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii
"Dus întors: 3 minute" (r. Adina Militaru)

Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului Naţional de Scenarii
"10 perfect" - Adina Popescu, Iulian Manuel Ghervas


Geraldine Chaplin: "Am descoperit că românii sunt mari petrecăreţi"

Actriţa Geraldine Chaplin (foto) a susţinut un discurs cu care a ridicat în picioare sala Teatrului Naţional, după ce i-a fost acordat la TIFF premiul pentru întreaga activitate. Actriţa a apărut pe scenă într-un costum negru de mătase şi a fost foarte emoţionată de aplauzele puternice cu care publicul a întâmpinat-o. Pentru a se exprima şi gesticula mai bine, actriţa a lăsat jos trofeul şi florile primite. "E o mare onoare să mă aflu aici, în acest oraş frumos, cu oameni minunaţi şi să primesc un astfel de premiu. În anii ‘30 unchiul meu s-a căsătorit cu o româncă. Nu au avut copii, iar mătuşa mea m-a răsfăţat mult. Eu am considerat că se comportă aşa pentru că este româncă. Aş fi vrut ca părinţii mei să fie mai români. Tata (cunoscutul actor Charlie Chaplin - n. red.) mi-a spus că bunica lui a fost o ţigancă română, astfel că 1/16 din sângele meu este de român. De fiecare dată când mă tăiam la mână şi sângeram, mă gândeam să nu pierd chiar sângele românesc", a transmis actriţa. "Au fost trei zile minunate aici la Cluj, am fost tratată ca o regină. Am descoperit că românii sunt mari petrecăreţi. Iar festivalul aceste este foarte «mişto»", a încheiat Gerladine Chaplin, ridicând în picioare cele câteva sute de persoane prezente.

Florentina TĂTAR, Ovidiu CORNEA

 

Etichete
Comenteaza