De ce nu e bine să asociezi friptura cu cartofii prăjiţi. Nu e vorba de siluetă, ci de sănătate
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Mar 2025, 13:28
- Sănătate
- Ascultă știrea

Profesorul Mircea Beuran a explicat de ce nu este bine ca friptura să fie asociată cu cartofii prăjiţi, iar motivele nu ţin de faptul că această combinaţie dăunează siluetei, ci dăunează sănătăţii.
”Să luăm o mâncare tradiţională, friptură cu cartofi prăjiţi, cu care ne întâlnim foarte des (...). Dacă ne uităm unde sunt prăjiţi cartofii, vedem că sunt prăjiţi în uleiuri vegetale care fierb, fierb, fierb. Cartoful are amidon. Amidonul acesta prin fierberea continuă dă o substanţă care poartă numele de amiloidă. Aceasta este o substanţă cancerigenă, ea se acumulează şi la rândul ei va produce o leziune în timp pe tubul digestiv. Acelaşi lucru se întâmplă cu carnea care, dacă o punem pe grătar, în contact cu focul, o parte din carne, din grăsimi, produce o altă substanţă chimică, care poartă numele de acroleină. Acroleina este şi ea un factor cancerigen”, a explicat profesorul Mircea Beuran, la Medika Tv.
Medicul a subliniat și că cele două alimente nu trebuie asociate şi din cauza modului în care sunt digerate.
”Dacă ne ducem la întrebarea de ce nu trebuie să mâncăm cartofi cu friptură, răspunsul este următorul: aşa cum am spus, cartoful are amidon, iar amidonul începe să se digere din momentul în care îl introducem în gură şi îl mestecăm, pe când carnea nu. Amidonul mai departe trece şi are nevoie de un PH înalt, pe când digestia pentru carne este cu un PH mai jos. Diferenţele acestea fac ca o parte să se digere într-un fel, altă parte altfel, iar ce rămâne să se transforme într-un material care fermentează, balonează, dar nu intră în produşii tăi nutriţionali. Şi atunci, o parte din acestea devin toxine”, a mai spus medicul.