Bursa locurilor de muncă la Cluj. Ce beneficii au firmele care angajează tineri absolvenţi

Bursa locurilor de muncă la Cluj. Ce beneficii au firmele care angajează tineri absolvenţi
Câteva zeci de companii şi-au prezentat, vineri, ofertele pentru locurile de muncă disponibile.

Timp de câteva ore, clujenii aflaţi în căutarea unui job au putut consulta ofertele companiilor în cadrul Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, un eveniment organizat de Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă.

În cazul în care firmele optează pentru angajarea unor absolvenţi, situaţia este win-win, iar ambele părţi au de câştigat. Mai exact, firmele care angajează, pe perioadă nederminată, noi absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ pot primi, timp de 12 luni, subvenţii între 500 -750 de lei pe lună, pentru fiecare absolvent angajat.

„Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi are ca şi grup ţintă absolvenţii, dar nu numai, pentru că nevoia de forţă de muncă pe piaţa din Cluj-Napoca este foarte mare, săptămânal discutăm de circa 3.000 de locuri de muncă vacante şi am invitat la acest eveniment în jur de 40 de firme, toate cu peste 1.000 de locuri de muncă vacante, cu ponderea cea mai mare fiind locurile de muncă vacante pe studii medii în 62% din total şi angajatorii, în condiţiile în care identifică solicitanţi de muncă cu statutul de proaspăt absolvenţi, pot beneficia de facilităţile legii şomajului, cu menţiunea că acea persoană trebuie să se afle în evidenţele Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). În acest caz, beneficiile sunt subvenţionarea locului de muncă pe timp de un an de zile cu obligativitatea menţinerii raportului d emuncă timp de 18 luni, cu sume în funcţie de nivelul de studii", explică Mircea Bărăian, şeful Agenţiei de Şomaj Cluj-Napoca.

Chiar dacă subvenţiile pot reprezenta puncte de atracţie, unele firme aleg să angajeze tineri din alte motive: îi formează în stilul companiei.

„La noi în echipă vin multe persoane tinere, vrem să le încurajăm. Nu ne-am canalizat eforturile spre beneficiile financiare sau subvenţii ca să angajăm tineri. Îi luăm pentru că vrem să îi încurajăm, încercăm să îi modelăm şi să crească în organizaţie. Avem mulţi tineri şi pe partea de inginerie şi pe partea de HR (resurse umane, n.red.). Cât despre posturile disponibile, avem atât partea de office, cât şi pe partea de producţie în fabrică", explică reprezentanţii unei companii producătoare de electrocasnice.

Dacă e să ne luăm după prezenţă, clujenii nu s-au arătat la fel de interesaţi de eveniment, faţă de altele din aceeaşi categorie. Cu toate acestea, mai mulţi tineri absolvenţi, dar şi elevi sau şomeri au trecut pragul târgului de job-uri din Cluj. În timp ce unii au plecat acasă „cu buza umflată", alţii au părut încântaţi de posibilitatea de a interacţiona cu reprezentanţii unor companii de renume.

„Am venit să studiez puţin piaţa şi chiar am găsit oferte care m-ar putea interesa. Eu am terminat Facultatea de Litere, nu e aşa greu să îmi găsesc un loc de muncă, dar nu m-am angajat până acum pentru că am preferat să mă perfecţionez la masterat şi alte cursuri. Cu siguranţă o să îmi găsesc ceva", mărturiseşte o tânără.

Alţii nu au fost la fel de optimişti. „Sunt multe firme, mi-am lăsat CV-ul în două locuri, dar nu ştiu în ce măsură firmele chiar fac angajări după astfel de evenimente. Probabil voi rămâne în baza lor de date şi pe viitor mă vor contacta dacă vor considera că sunt potrivit", precizează un tânăr.

La nivel naţional, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi s-a desfăşurat în 86 de agenţii locale şi puncte de lucru, iar peste 2.000 de angajatori şi-au anunţat prezenţa la evenimentele din întreaga ţară. Cele mai multe oferte de muncă au fost în Bucureşti (4.330) şi în judeţele Iaşi (1.649), Braşov (1.120), Cluj (1.073), Bihor (1.050), Arad (942), Timiş (930), Bacău (777) şi Galaţi (747).

Comenteaza