REVOLUŢIA FISCALĂ, LA CLUJ. „Privatul nu poate fi obligat să dea un salariu mai mare decât cel minim”

REVOLUŢIA FISCALĂ, LA CLUJ. „Privatul nu poate fi obligat să dea un salariu mai mare decât cel minim”
Măsurile fiscale adoptate de executiv vor avea efecte perverse pe termen lung, pentru că patronii nu vor putea să menţină salarii majorate prea mult timp, susţine Valentin Ilcaş, preşedintele Sindicatului Cartel Alfa Cluj.

„Realitatea a demonstrat că nu poţi să ai încredere în ceea ce fac politicienii, guvernanţii, iar efectele perverse se vor vedea pe termen lung. Nivelul acesta de salarizare nu se va putea menţine în România. Pentru salariaţii cu venitul minim brut de 1.450 de lei este foarte clar: acesta va creşte la 1.900 de la 1 ianuarie. Pentru ceilalţi... mai vedem.

Sunt cu totul alte costuri dacă vorbim despre majorări salariale procentuale decât cele în sumă fixă. Nimeni nu îl poate obliga pe privat să dea un salariu mai mare decât cel mimim fixat pe economie, este la latitudinea sa cum să îşi împartă capitalul. 

În această formă, facilităţile de impozitare îl avantajează numai pe angajator, nu i s-a oferit nicio reducere angajatului ca să rămână cu bani mai mulţi în buzunar, să poată să urce consumul şi să intre mai mulţi bani la bugetul statului. La noi costurile cu munca sunt printre cele mai mici din Europa, aceasta constituie principala atractivitate pentru investitori.

Criza forţei de muncă în România este una reală, însă nu se poate spune că aceste companii au vizat în ultimii 25 de ani echilibrarea proporţiei între muncă şi salarizare, ci mai degrabă maximizarea profitului. Toţi spun că forţa de muncă este cea mai preţioasă resursă, însă acest lucru nu se vede; de la a spune până la a face este cale lungă”.

Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, trecerea contribuțiilor sociale (asigurări sociale şi de sănătate) de la angajator la angajat, reducerea cu 2 puncte a cotei totale de contribuții și scăderea impozitul pe venit de la 16 la 10%.

Comenteaza